Szigeti Petra Magdolna (2021) A malomipari szakágazat bemutatása. Külkereskedelmi Kar.
PDF
Szigeti Petra_ Szakdolgozat_G1X1WU (1).pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A MALOMIPARI SZAKÁGAZAT BEMUTATÁSA Dolgozatom témájának megválasztásával nem töltöttem sok időt. Személyes kapcsolatok kötnek a malomiparhoz. Az anyai nagymamám már születésemkor aktív tagja volt a Váci Malom vezetőségének. Sok emlék köt ehhez a céghez, ezért választottam olyan témát, ami közelebb áll hozzám és nem először hallok róla. A pontos szakmai háttérről eddig kevés információm volt, de a dolgozatom megírásával több tudásra tettem szert a témában. A szakdolgozatomat a malomipar történetével kezdtem, hogy megértsük, hogyan alakult ki a 21. századi malomipar. Ezután bemutatom a malomipari szakágazatot és azon belül elhelyezem a Váci Malmot az ágazatban. Itt kitérek egy olyan témára, ami a 2020-as évet nagyon meghatározta. A világjárvány nem csak a közvetlen környezetünket változtatta meg, hanem a malomiparra is nagy hatással volt, és van a mai napig. A 4. fejezetben az alapanyag árának alakulását fogom elemezni, illetve a lisztpiaci árak alakulását. Szó lesz még a malomipari cégek versenyhelyzetéről. 15-16 évvel ezelőtt több, mint száz malomipari vállalat működött Magyarországon, addig mára már csak 92 építmény őröl. Hiába zárt be sok malom, a túlkapacitás minden malomipari vállalatban megtalálható probléma. A Váci Malom a többi malomhoz képest kicsi vállalkozás, de még itt is nagy a túlkapacitás. Ez a probléma rendkívül éles versenyhelyzet elé állítja a malomipari cégeket. A minőségmenedzsment témánál feldolgozom az élelmiszeripari minőségmenedzsmentet és a malomipari minőségmenedzsmentet is. Magyarországon a rendszeresen végzett gabona-liszt minőség-ellenőrzés az iparág költségvetéseinek magas százalékát használja fel mind a szakemberek, mind a minősítő laboratóriumok megfelelő színvonalon tartása tekintetében. Uniós bekapcsolódásunk után az élelmiszeriparban, és ez által a malomiparban a HACCP rendszer lett népszerűbb. A malomipari marketingtevékenység teljes mértékben még nincs kiépítve. A Váci Malomnál észrevették a marketing fontosságát, ezáltal nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a későbbiekben az online marketingre. A mai világban fontos, hogy a cégek modernizálják a marketingtevékenységüket is. Az online marketing elengedhetetlen napjainkban, a fogyasztók kimutatások alapján egyre többet használják a telefonjaikat. Szakdolgozatom utolsó felében pedig mélyinterjús kutatást készítettem. Azért választottam a mélyinterjús kutatást, mert ez által egy bizonyos malomipari vállalatot nagyon pontosan meg tudunk ismerni. 5 személlyel készítettem a kutatást: 1. Dudás Mihály: 10 éve dolgozik a cégnél, élelmiszermérnök és közgazdász. Ő felel a vevői kapcsolattartásért, illetve részt vesz a marketingtevékenységekben is. 2. Déményné Gizella: 1993 óta dolgozik a vállalatnál, mérlegképes könyvelő és közgazdász. Ő vezeti a gazdasági vonalat. 3. Szádóczi Ferenc: 1991 óta dolgozik a malomnál, jelenleg ő az üzemvezető és ő felel a logisztikáért is. 4. Engelsdörfer Ferenc: 5 éve doglozik a cégnél, karbantartó. 5. Hegedűs Gábor: Hegedűs Pékség tulaja, évek óta üzleti kapcsolatban áll a Váci Malommal. A kutatás által készítettem egy SWOT elemzést, ami átfogó képet ad nekünk a vállalkozás erősségeiről, gyengeségeiről, lehetőségeiről és veszélyeiről. Ezzel az elemzéssel meg tudjuk tervezni a jövőbeni stratégiai lépéseket is. Összességében nagyon tanulságosnak tartom a dolgozatom megírását, sok olyan ismeretre tettem szert, amiben eddig hiányosak voltak az ismereteim. Kíváncsian várom a jövőben, hogy a malomiparban milyen változások lesznek.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Marketing Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | ábraelemzés, ábrák, árszínvonal-emelkedés, versenykörnyezet, versenypolitika |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2021. Szep. 22. 06:22 |
Utolsó módosítás: | 2022. Ápr. 02. 09:47 |
Actions (login required)
Tétel nézet |