A hazai startup-vállalkozások túlélését és növekedését befolyásoló tényezők

Szeleczky Tamás (2021) A hazai startup-vállalkozások túlélését és növekedését befolyásoló tényezők. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of A hazai startup-vállalkozások túlélését és növekedését befolyásoló tényezők.pdf] PDF
A hazai startup-vállalkozások túlélését és növekedését befolyásoló tényezők.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatom célja, hogy bemutassam a hazai startup vállalkozások túlélését és növekedését befolyásoló tényezőit. Az általam bemutatott vállalkozási forma egy újfajta vállalkozási formának nevezhető, de a mai felgyorsult világunk ritmusával könnyedén lépést tart. A témával kapcsolatban számos kérdés megfogalmazódott bennem. Mitől függ valójában, egy startup vállalkozás növekedése vagy bukása?  Kutatásomban arra keresem a választ, hogy mitől nevezhető egy startup valóban startup vállalkozásnak, mik a legjellemzőbb tulajdonságai, és mik különböztetik meg a hagyományos vállalkozásoktól. Vizsgálom a sikertényezők ismérveit, a vállalkozás nagyságát és az időtényező szerepét. A valódi tények tisztázása érdekében első sorban definiálom a startup vállalkozások fogalmát, hiszen ez gyakran még szakmai körökön belül sem teljesen tisztázott. A dolgozat gyakorlati része egyrészt szekunder kutatásra fog épülni, amely a vonatkozó szakirodalomból, internetes forrásokból és elérhető dokumentációkból fog származni, másfelől viszont primer kutatás része is lesz: kvantitatív kutatást készítek a vállalkozással rendelkezőkkel, a vállalkozói létet választókkal, és azokkal, akik egyáltalán nem a vállalkozói létet részesítik előnyben, azért hogy összehasonlítsam a nézeteiket, és ezáltal megtudjam a startup vállalkozás indításával kapcsolatos előnyöket, hátrányokat, nehézségeket és kockázatokat. A dolgozatomban arra szeretnék választ adni, hogy milyen okok vezetnek a hazai startup vállalkozások tényleges növekedéséhez, avagy bukásához. Szeretném, hogy a hozzám hasonló fiatalok, akik lelkesednek a téma iránt egy komplex képet lássanak a hazai startup ökoszisztéma működéséről, a hazai startup vállalkozások növekedését és túlélését befolyásoló tényezőkről, illetve a vállalkozásindítási hajlandóságról és a vállalkozói attitűd szerepéről.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gulyás Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Máté Zoltán
Belső
főiskolai tanár; Marketing Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: befektetők, bukás, hazai, innováció, növekedés, ökoszisztéma, sikertényezők, startup, túlélés, vállalkozás, vállalkozó, vállalkozói attitűd
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 22. 06:22
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 09:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet