Heurisztikus folyamatok az emberi-erőforrás pótlásával kapcsolatos vezetői döntésekben

Sermesic Anna Rebeka (2021) Heurisztikus folyamatok az emberi-erőforrás pótlásával kapcsolatos vezetői döntésekben. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Sermesic Anna Rebeka_Heurisztikus folyamatok az emberi-erőforrás pótlásával kapcsolatos vezetői döntésekben.pdf]
Előnézet
PDF
Sermesic Anna Rebeka_Heurisztikus folyamatok az emberi-erőforrás pótlásával kapcsolatos vezetői döntésekben.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of Sermesic Anna Rebeka_Nyilatkozatok.pdf] PDF
Sermesic Anna Rebeka_Nyilatkozatok.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (900kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának a heurisztikus folyamatok megfigyelését választottam a humán-erőforrás pótlása során történő interjúk esetében. Fő kutatási kérdésem, hogy a vezetői pozícióban lévő döntéshozók intuitív gondolatok mentén, vagy racionális, tényeken és statisztikákon alapuló adatok alapján hoznak döntést. Mint minden szakmai kutatásban, így a szakdolgozatomban is elengedhetetlen a szakirodalmi háttér megismerése, hogy kellő ismeretekkel rendelkezzünk a témáról. Így dolgozatom első részét a hazai és nemzetközi szakirodalom feldolgozásával és bemutatásával kezdem. Ezután az általam választott kutatási módszertannal, vagyis a félig strukturált módszertannal végzett kutatást mutatom be. A félig strukturált interjúk esetében az interjúztató összeállít egy kérdésvázlatot, ami egy keretként szolgál a beszélgetés során. Ezek a kérdések általában nyitott kérdések, nem erősen fogalmazott, hanem inkább laza, könnyen átalakítható kérdések, melyek sorrendje is rugalmas. Lényege, hogy az interjú során új kérdések is felmerülhetnek. Úgy gondolom, hogy az általam kutatott témához leginkább ez a kutatási forma áll a legközelebb, hiszen az alanyok érzelmeire és ez ezekről alkotott véleményére vagyok kíváncsi és nem a tények összegyűjtése volt a célom. A kutatás bemutatása során először ismertetem az interjúalanyokat, illetve az általuk képviselt vállalatokat. Ezután az általam keretkérdésekként feltett kérdéseket prezentálom, illetve röviden leírom az interjúalanyok válaszát. Ezt követi a heurisztikus folyamatok használatának leírása, illetve az interjúalanyok által kitöltött kérdőív eredményének prezentálása. Véleményem szerint a szakdolgozatom témájának relevanciáját jól bizonyítja a téma iránti egyre nagyobb érdeklődés. A döntéshozatal témája egyre népszerűbb a kutatók és az olvasók körében is. A kutatásom során nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az interjúk nagy részében intuitív döntések születnek és bár sok esetben a döntéshozó közvetlen irányítása nélkül, de a heurisztikák segítségével.  Az a tudás, amit a dolgozat elkészítése közben szereztem újnak és érdekesnek bizonyul és irányokat ad a további lehetséges kutatásokra. Remélem, hogy a szakdolgozatom másokat is inspirálhat hasonló kutatómunkára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Németh Dániel
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szabó Gyula
Belső
óraadó tanár; Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: döntéselmélet, interjúk, intuíció, vezetői döntés(ek), viselkedéskutatás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 21. 15:50
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 15:56
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/35579

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet