A koronavírus hatásai az ellátási láncokra, különös tekintettel a RAFI Hungaria Kft. beszerzési folyamataira nézve

Szűcs Noémi (2021) A koronavírus hatásai az ellátási láncokra, különös tekintettel a RAFI Hungaria Kft. beszerzési folyamataira nézve. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szűcs Noémi, QS5O7F - Szakdolgozat.pdf] PDF
Szűcs Noémi, QS5O7F - Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2090. December 31..

Download (1MB)
[thumbnail of Szűcs Noémi, QS5O7F - Bizalmas státuszi nyilatkozat.pdf] PDF
Szűcs Noémi, QS5O7F - Bizalmas státuszi nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (85kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája nem is lehetne aktuálisabb, lévén, hogy a 2020. év elején felbukkant koronavírus hatásait vizsgáltam az ellátási láncokra nézve, illetve azon belül is megnéztem, hogy a vírus hogyan érintette a beszerzési folyamatokat. A vizsgálatok során a fókuszt főként a RAFI Hungaria Kft.-re helyeztem, ahol a szakmai gyakorlatomat is töltöttem. Kutatásom elsődleges célja pedig az volt, hogy megnézzem mennyiben figyelhetőek meg a koronavírus nemzetközi szinten bekövetkezett változásai a vizsgált vállalatra nézve. Így kutatásom fő kérdései is a vállalat beszerzési folyamataiban bekövetkezett általános változásokra irányultak.Vizsgálataim során kutatásaimat esettanulmányok és az általam készített interjú segítette, amit a RAFI Hungaria Kft. operatív osztályának a beszerzőivel készítettem, illetve egyéb vállalati anyagokat is felhasználtam.Dolgozatomban először bemutatom a beszerzés és az ellátási láncok elméleti hátterét, majd röviden a koronavírus eddig ismert hatásait szeretném feltárni a teljes gazdaságra nézve. Ezután a cég ismertetése következik, majd azt elemzem, hogy a vírus hogyan hatott ki ténylegesen a vállalat folyamataira nézve: korábbi és későbbi állapotokat hasonlítok össze és többek között arra is kitérek, hogy hogyan reagál, reagált erre a helyzetre a vállalat.Elsőként azt vizsgáltam, hogy miként hatott ki a home office bevezetése a vállalatra majd azt néztem meg, hogy mennyiben változtak az általam vizsgált vállalat által preferált szállítási módok és, hogy volt-e szükség új beszállítók kiválasztásra? Illetve végül azt kutattam, hogy voltak-e változások a készletszintekben.A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy a vírus a gazdaság szinte minden szektorára jelentősen kihatott. A nemzetközi trendek pedig részben megfigyelhetőek a vizsgált vállalatnál is. Például a home office megjelenése jelentős újításnak számít Magyarországon, így ennek a vállalatnak az életében is. Azonban a járvány hatására a beszerzés általános folyamata nem változott, de a szállítási módokra mégis jelentősmértékben kihatott a koronavírus: így ezek kiválasztására több időt és figyelmet kellett fordítani.Megállapíthatom, hogy a vállalat folyamataira nézve a legjelentősebb változásokat mindegyik közül maga a home office bevezetése jelentette, hiszen ez a távmunka, vagyis az otthoni munkavégzés korábban még nem volt egy olyan elterjedt munkavégzési forma.Összességében arra a megállapításra jutottam, hogy a vírushelyzetre azért időben és a körülményekhez képest gyorsan tudtak reagálni a vállalatok, világszerte. A koronavírus sok negatív következménye mellett, pedig szerencsére sok új, pozitív dolgot is tudott mindenki tanulni. Az elmúlt időszak számtalan új lehetőséget adott, ezáltal pedig új szemléletmódot nyertek a vállalatok a szervezési folyamatok értelmezése során, de új hozzáállásra tanított a mindennapjainkban is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Mosonyiné Ádám Gizella
Belső
Oktató; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
Szilágyi Márta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszállító(k), beszerzés, beszerzési stratégia, ellátási lánc - ellátó hálózat, fuvarozás, home office, készletezés, koronavírus, logisztika, RAFI Hungaria Kft.
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 21. 15:43
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 15:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet