Az E-technológiák hatása a logisztikai szektorra, a modern E-logisztikai rendszerek vállalati működése

Szücs Roland (2021) Az E-technológiák hatása a logisztikai szektorra, a modern E-logisztikai rendszerek vállalati működése. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szücs Roland szakdolgozat.pdf] PDF
Szücs Roland szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 08..

Download (698kB)
[thumbnail of Nyilatkozat a szakdolgozat státuszáról (3).pdf] PDF
Nyilatkozat a szakdolgozat státuszáról (3).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (478kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája a digitalizáció terjedése és a modern vállalati e-logisztikai rendszerek fejlődése. Az elektronikus megoldások megjelenése a gazdaságra nagy hatással van, ez különösen vonatkozik a logisztikára. A tézist fogalmi ismertetéssel, illetve az E-logisztika témakörének körvonalazásával kezdem. A témakör feldolgozásához ez elengedhetetlenül szükséges, aminek oka a témakör komplex tulajdonsága, és többféleképpen is értelmezhető fogalma.Ezt követően olyan általános fontosságú logisztikai definíciókat, vázolok fel, mint az ellátási láncok és azok menedzsmentje, vizsgálom, hogyan integrálódhat ezekbe az e-logisztika, és azok kezelését milyen módon befolyásolhatja, hogyan változtathatja meg.A témakör definiálása után egy történelmi visszatekintést készítek a 60-as évektől egészen napjainkig. Megvizsgáltam az ICT-k, a digitalizáció hatásait és az e-logisztika kialakulásának fázisait, kezdve a korai MRP-alapú szoftverekkel, eljutva napjainkig, ahol olyan technológiák dominálnak, mint a „felhő alapú rendszerek” és a „Big Data” fogalomköre. A folyamatos fejlődést egészen a XXI. század fordulójáig szemléltettemSzakdolgozatom fő részében egy vállalati esettanulmányt készítek, kiderítve egy konkrét hazai gyógyszeripari cég raktáraiban milyen változást hozott az e-logisztika megjelenése. Primer kutatásként mélyinterjú készítése mellett döntöttem, a cég egyik budapesti telephelyének raktárvezetőjével, aki részletesen mutatja be egy új szoftvert, az átállás folyamatát, nehézségeit, összehasonlítja a korábbi rendszerrel.Az esettanulmány belátást enged majd a példán keresztül egy nagy cég nyersanyagraktárába és úgy gondolom, hogy átható összképet ad a hazai, vagy a Magyarországon működő, külföldi tulajdonban lévő vállalatok digitalizáltságába.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Budai László
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
Krivák Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatrendszerek, adattár, hazai nagyvállalatok, információs technológia, logisztika, raktározás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 21. 15:42
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 15:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet