Monor város településfejlesztési tevékenységének értékelése és jövőcentrikus elemzése

Seres Gergő (2021) Monor város településfejlesztési tevékenységének értékelése és jövőcentrikus elemzése. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Seres Gergő - Monor város településfejlesztési tevékenységének értékelése és jövőcentrikus elemzése-converted.pdf] PDF
Seres Gergő - Monor város településfejlesztési tevékenységének értékelése és jövőcentrikus elemzése-converted.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban Monor város településfejlesztését kutattam. Az urbanizációs folyamat kibontakozásával a városok településfejlesztési tevékenysége jelentősebbé vált, és a jövőben minden bizonnyal ez még nagyobb prioritást fog élvezni. Különösen nagy a nyomás azokon a településeken, amelyek egy nagyobb város vonzáskörzetében helyezkednek el, így többek között Monoron is. Ugyanis ott nem csak a már meglévő népesség jobb minőségű kiszolgálása, illetve ellátása a feladat. Egy versenyképes településnek, járási központnak készen kell állnia a változások kezelésére. Kutatásom során négy hipotézist vizsgáltam és három kutatási kérdésre kerestem választ. Az első hipotézisem arról szólt, hogy a településfejlesztés megvalósítása a helyi önkormányzat kiemelt feladatai közé tartozik. A második feltételezésem az volt, hogy a város sikeres fejlesztéséhez hozzájárulnak a település stratégiáját felvázoló dokumentumok, valamint koncepciók, víziók. A harmadik hipotézisem arra irányult, hogy egy település, jelen esetben Monor, minél tudatosabban keres befektetőket, annál nagyobb az esély arra, hogy megtalálja a számára ideális befektetőt, esetleges jövőbeli partnert. Negyedik feltevésem keretében azt kutattam, hogy a sikeres és hatásos településfejlesztéshez szükséges-e a magántőke bevonása. Az első kutatási kérdés a közelmúlt beruházásaira irányult, a második pedig már csak a jövőre fókuszált. Az utolsó a város jövőbeli pénzügyeivel foglalkozott. Célom eléréséhez alkalmazott kutatást használtam. Induktív, illetve deduktív megközelítést is alkalmaztam. Kevert módszertani szemléletet használtam és longitudinális vizsgálatot végeztem. Megvizsgáltam a témához szorosan kapcsolódó szakirodalmat, használtam történeti munkákat, társadalmi, gazdasági és gazdálkodási adatokat. Több interjút is készítettem, egyet a város korábbi, egyet a jelenlegi polgármesterével, illetve egyet a városba újonnan betelepülő gyár vezetőjével. Értékeltem a város fejlesztési adottságait, illetve ezek alapján az elmúlt időszak fejlesztési irányait, az erősségek-gyengeségek alapján az új fejlesztési lehetőségeket. A felállított hipotéziseimet, feltett kérdéseimet dolgozatom teljes terjedelmében vizsgáltam. Hipotéziseimet kutatásaim alapján el tudtam fogadni és a kérdéseket meg tudtam válaszolni. Kutatási eredményeim alapján elmondható, a település a legtöbb területen erős alapokkal rendelkezik, a város az adottságaira tudatosan, a lehetőségeket jól kihasználva épít. A jövőt illetően Monor olyan szintű változás küszöbén áll, melyre példa a település történetében még nem volt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Gáspár Tamás
Belső
Tud.fomunk.; Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék; KKK
Rajki László
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Alkalmazott kutatás, Longitudinális vizsgálat, Monor, SWOT analízis, településfejlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 21. 15:39
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 15:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet