Fenntartható fejlődés Magyarországon különös tekintettel a turizmusra

Schäffer Dániel István (2021) Fenntartható fejlődés Magyarországon különös tekintettel a turizmusra. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Schäffer_Dániel_István_LDFQF7_Szakdolgozat.pdf] PDF
Schäffer_Dániel_István_LDFQF7_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom során fontosnak véltem kutatni, hogy a fenntartható fejlődés jelenlegi szintje milyen nívót képvisel Magyarország területén, mivel én is egyre inkább törekszem, hogy hétköznapjaim fenntarthatóbbá váljanak. Tekintettel arra, hogy több mint másfél évet töltöttem egyetemi tanulmányaim mellett a turizmus szektorában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, így nyilvánvaló volt, hogy a kettő témát kombinálva hajtom végre kutatásomat az érintett szakterületeket illetően. Főbb célom az volt, hogy a magyar turizmus helyzetét vizsgáljam meg a fenntarthatóság jegyében, illetve választ kapjak arra, hogy milyen kezdeményezések vannak jelenleg hazánkban a fenntarthatóság megreformálását illetően. A leglényegesebb gazdasági elemzések, illetve releváns gyakorlati példák felhasználása mellett, fontos hangsúlyt fektettem a magyar intézményrendszer által működtetett intézmények, illetve különböző vállalkozás hozzájárulásainak vizsgálatára. Arra a következtetésre jutottam, hogy a jelenlegi irány és ahhoz kapcsolódó kezdeményezések ugyan megfelelőek, de rengeteg probléma hátráltatja a fejlődést. Ilyen jellegű hátráltatás közé tartozik pl. a világ leggazdagabb 1%-a fogyasztási mutatói , hiszen az ő általuk generált fogyasztás, felhasználás rettentő magas mértékben károsítja bolygónk hosszú távú működését. Véleményem szerint a megoldás az lenne, ha oktatási reformok kerülnének bevezetésre, ahol a fiatalabb generáció egyre inkább megtanulná az olyan felhasználási normákat, amelyek mellett a gazdaság is képes fenntartható módon fejlődni. Emellett szankcionálni kell a környezetet károsító egyéb folyamatokat is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bartáné dr. Muharay Irén
Belső
óraadó tanár; Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék; KKK
Marchenko Albina
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntartható fejlődés, fenntartható fogyasztás, fenntartható növekedés, fenntarthatóság, járműfenntartás, turizmus
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 21. 15:36
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 15:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet