Az Ostoros-Novaj Bor Zrt. marketing szemléletű elemzése

Polyák Robin Norman (2021) Az Ostoros-Novaj Bor Zrt. marketing szemléletű elemzése. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Ostoros-Novaj Bor Zrt. marketing szemléletű elemzése.pdf] PDF
Ostoros-Novaj Bor Zrt. marketing szemléletű elemzése.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Az Ostoros-Novaj Bor Zrt. marketing szemléletű elemzése   A szakdolgozati témám Ostoros Családi Pincészet bemutatása. Azért választottam ezt a témakört, mert középiskolás éveimben kéttannyelvű turisztikai osztályba jártam, ezáltal több éves tanulmány áll a borturizmus iránti érdeklődésem mögött. Mivel egy szakközépiskoláról beszélünk, tanulmányaimat egy turisztikai ügyintéző szakmával a kezemben végeztem. Ehhez természetesen a turizmus szakma tárgyakból komplex érettségi vizsgát kellett tennem, aminek része volt a borturizmus is. Választásom pedig azért esett az Ostoros Családi Pincészetre, mert egészen 20 éves koromig Egerben éltem, ezáltal mindenképpen egy egri borpincészetet szerettem volna elemezni. Emellett az Ostoros-Novaj Bor Zrt.-t országos szinten ismerik. Szakdolgozatom első felében a bormarketing és a bormarketing szintjeit mutatom be, aztán áttérek a hazai borfogyasztási szokásokra. Ezt követően a borkereskedelemmel és a Magyarország és a világ borexportjával folytatom. A borturizmus és borturizmus fajtáit is fontosnak tartottam megemlíteni, mivel a borkultúrának egy meghatározó gazdasági ága. Elméleti részem zárásaként a hazai borrégiókról és az egri borvidékről adok bővebb információkat. Dolgozatom második felét az Ostoros-Novaj Bor Zrt. elemzésével folytatom. Bemutatom a pincészet történetét, majd feltárom a külső, belső környezeti tényezőket. Az előbbit Pest-elemzéssel, az utóbbit Porter 5 erő modell segítségével. Ezt követően a cég marketing tevékenységét elemzem a marketingmix, az az 4P pontjai alapján, majd a primerkutatásom elemzésével folytatom szakdolgozatomat. A kérdőívemben az alkohol és borfogyasztási szokásokra, valamint az Ostoros-Novaj Bor Zrt.-vel kapcsolatos kérdésekre kerestem a választ. Szakdolgozatomban négy előfeltételezésemet vizsgáltam, ezek közül kettő bizonyosodott be. A hipotézisek a borfogyasztási szokásokra és az Ostoros Novaj Bor Zrt borászati cégre irányultak A vizsgálatot a mélyinterjú, illetve a kérdőívem eredményei alapján végeztem. A kérdőívem kitöltői nem alkotnak reprezentatív mintát, mert nem alkalmaztam szűrést annak érdekében, hogy a magyar társadalom összes csoportjából azonos kitöltési szám érkezzen. Az első hipotézisem az volt, hogy a kérdőíves vizsgálatom válaszai alapján az alkoholtartalmú italok között a bor fogyasztása a legnépszerűbb Magyarországon. Ezt azért feltételeztem, mert Magyarország borkultusza, hagyományai és mindezek történelme nagyon gazdag. A kérdőívemben célzottan erre az előfeltételezésre irányult az egyik kérdés, miszerint a kitöltőim milyen alkoholt preferálnak és fogyasztanak leginkább. Erre a kérdésre 246 kitöltőből 210 fő válaszolt úgy, hogy a bor a kedvenc itala. A többi alkoholterméket jóval kevesebben választották. Ezáltal az első hipotézisem megtartom. Második hipotézisem a borvásárlási szokásokra irányult, miszerint a kérdőíves vizsgálatom alapján a Z generáció az, amely a leginkább figyel az ár-érték arányra. Ezt azért gondoltam így, mert az említett generációnak a nagy része nem rendelkezik önálló keresettel, ezért megválogatja a termékeket ár alapján is. A hipotézisem elvetem, mert a kérdőívben kiderült, hogy az ár-érték arányra jobban figyel az Y generáció. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az Y generáció tagjai már elszakadtak a szülőktől, pénzügyileg függetlenek és ezáltal nem feltétlen tehetik meg minden esetben a legminőségibb termékek vásárlását, ellentétben a Z generáció tajgaival, akik valószínűleg még kapnak pénzügyi támogatást a szülőktől. A Z generációtól érkezett válaszok alapján a borvásárlás esetén a minőségre törekednek elsősorban. A harmadik hipotézisem szerint az Ostoros-Novaj Bor Zrt. a rendezvénymarketingre összpontosít leginkább. Ezt azért feltételezem, mivel manapság sok sikeresen működő borászati cég a rendezvénymarketingre fókuszál elsősorban. A mélyinterjúmban Soltész Márkot kérdeztem erről. Az Ostoros-Novaj Bor Zrt részt szokott venni borrendezvényeken, viszont nem tartják a rendezvénymarketinget nagy jelentőségűnek. Évente 10-20 kitelepülésük van, amíg egy rendezvénymarketingre fókuszáló borászati cég esetében ez a szám a 100-150-et is elérheti. Ezt az előfelvetésemet elvetem, hiszen az Ostoros-Novaj Bor Zrt. egyértelműen nem a rendezvénymarketingre fókuszál leginkább. A negyedik, azaz utolsó hipotézisem a koronavírus járvánnyal kapcsolatos, miszerint az Ostoros-Novaj Bor Zrt. eladásai csökkentek a koronavírus hatásai által. Ezt azért feltételeztem, mert a vírus a legtöbb gazdasági szektorban kárt tett, beleértve ebbe a kereskedelmet is. Igaz, hogy az élelmiszer kereskedelmi áruházakban az eladás nem csökkent, viszont bezártak az éttermek, hotelek és a vendéglátóegységek, amelyek ugyanúgy partnerei voltak a cégnek. Emellett a borászati cég vendéglátásra szakosodott pincéje is bezárt. Ezeken a területeken, egy időre teljesen megszűnt az eladás. Ennek tükrében a negyedik hipotézisem megtartom. A bor, a borkultúra, a borhoz kapcsolódó hagyományok és történetük nagyon gazdag és széleskörű, még világviszonylatban is, mégis rengeteg országban ismeretlenek a magyar borok és a kivételes minőségük. Véleményem szerint a bormarketinget erősítenie kellene az országnak, nem csak azért, hogy a borexport és a borkereskedelem nőjön, hanem azért is, hogy a borturizmus még inkább előtérbe kerüljön, még nagyobb szerepet kapjon. Az Ostoros-Novaj Bor Zrt. évről évre növekedett és hazánkban már alig van olyan hely, ahol ne jutnánk hozzá a termékeik valamelyikéhez. Éves szinten 5 millió palackot értékesítenek, ebből exportálnak is. Úgy gondolom, annak érdekében, hogy a cég továbbra is ilyen sikeres maradjon, több marketingkommunikációs eszközt lenne célszerű használniuk az eddigieknél.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: borászat, borkultúra, bormarketing, makrokörnyezet, mikrokörnyezet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 21. 15:28
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 15:55

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet