A közösségi média befolyásoló ereje az étteremválasztási döntés meghozatalában

Paulus Adrienn (2021) A közösségi média befolyásoló ereje az étteremválasztási döntés meghozatalában. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Paulus Adrienn-szakdolgozat.pdf] PDF
Paulus Adrienn-szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (938kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozat absztrakt A szakdolgozatom a közösségi média platformjain való reklámozásokról, és ezáltal befolyásoló erejéről szól, amit étterem választáson keresztül vizsgáltam. A szakdolgozat célja volt, hogy választ kapjak arra, hogy egy jól felépített közösségi oldal hatással van-e az emberkere, az étteremválasztási döntés meghozatalában. A dolgozatom során bemutattam az online marketing eszközeit, ezt követően az online generációkat, mivel minden generáció különböző módon áll az online világhoz, majd ezután rátértem a dolgozatom fókuszára, ami nem más, mint a közösségi média, definiáltam, hogy mi számít közösségi oldalnak, ezt követően ismertettem a különböző típusait, részletesebben kitérve a Facebookra, majd az Instagramra melyek Magyarországon az egyik legnépszerűbb social oldalak közé tartoznak. Az oldalak bemutatását követően rátértem a közösségi hirdetésekre, azon belül a hirdetések céljaira, és megjelenítési formára külön kitérve. A továbbiakban kifejttettem a hirdetések hatékonyságának mérését, majd ismertettem az éttermek sikeres marketing fogásait a közösségi oldalakon. A saját kutatásom során primer kutatást végeztem, kvantitatív módszerrel online kérdőív segítségével gyűjtöttem adatokat. A kérdések az étterembe járási szokásokra, közösségi oldalak használatára, illetve az étterem választást befolyásoló online tényezőkre orientálódtak. A kérdések összeírása közben megfogalmazódott bennem két felvetés: ·         H1: „Hajlandóbbak vagyunk egy ismerős ajánlása miatt kipróbálni egy új éttermet.” ·         H2: „Befolyásolja az embereket az étteremválasztásban a közösségi média impulzusai.” A kutatás befejeztével vendéglátást súlyosan érintő problémát ismertettem, a koronavírus szegmensre gyakorolt hatását, és taglaltam, hogy a maximális kapacitásukhoz képest milyen kevés százalékon tudtak működni a vendéglátóhelyek, illetve a vendégforgalom az előző év ugyan azon időszakához képest mennyire esett vissza. A következő fejezetben összesítettem a kapott eredményekből levont következtetéseket, és javaslatokat tettem, hogy egy étterem számára a kapott eredményeket milyen módszerekkel lehetne hasznosítani, konkrét ötletekkel, valamint megállapítottam a hipotézis helyességét is. o   H1: Az emberek többségének a fontosabb kategóriába esik, hogy egy ismerős ajánlja a helyet így a H1 hipotézisem igaz, azaz hajlandóbbak vagyunk egy ismerős ajánlása miatt kipróbálni egy új éttermet. o   H2: Ezt három válasz alapján tudtam eldönteni, a H2 állítás igaz, tehát befolyásolja az embereket a közösségi média impulzusai az étteremválasztási döntés meghozatalában. Befejezésként összegeztem a dolgozatot, röviden ismertettem, fejezetről fejezetre haladva az adott szakasz lényegét.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Totth Gedeon
Belső
óraadó tanár; Marketing Tanszék; KKK
Tyukos Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: befolyásolás, étterem, hirdetések, közösségi média, online marketing
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 21. 15:24
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 15:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet