A fenntartható textilipar népszerűsítési javaslatai, a magyar cégek és az OEKO-TEX® tanúsítvány elemzésével

Néma Dorina (2021) A fenntartható textilipar népszerűsítési javaslatai, a magyar cégek és az OEKO-TEX® tanúsítvány elemzésével. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of NémaDorina_DMYPHG.pdf] PDF
NémaDorina_DMYPHG.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a felelős és fenntartható textilipar globális és hazai elemzése után népszerűsítési és ösztönzési javaslatokat teszek a környezetkímélő textilipari technológiák előnyben részesítésére. Az egyik legnépszerűbb tanúsítási rendszeren (Oeko-tex) keresztül vizsgálom a cégek és a fogyasztók hozzáállását a témakörhöz. Célom ezzel, hogy felmérhessem az igényeket mind a fogyasztói mind az értékesítői/gyártói oldalról. A kutatás során kiderült, hogy habár a textilipar nem szerepel a 10 legnagyobb iparág listáján, mégis hatalmas mennyiségű árut állít elő, több millió ember megélhetését teszi lehetővé és benne van a 3 leginkább szennyező iparágban. A vizsgálat során kiderült számomra, hogy az ismeretek hiánya rendkívül sok fogyasztót érintenek, így főként a fenntartható textilipar népszerűsítésében és a vásárlók informálásában látom a megoldást, hogy több tudatos vásárlási döntés születhessen. A kérdőíves fogyasztói felmérésem után, három céggel és egy gyárral készítettem interjút, amiknek valamilyen formában közük van az Oeko-tex szabványaihoz. Az interjúkban választ kaptam arra is, hogyan állnak a cégek a fenntarthatósági kérdésekhez, mennyire éri meg ez nekik gazdaságilag és, hogy a fogyasztóik mennyire keresik ezeket a környezetkímélő gyártásban készült termékeket. Azt gondolom, hogy ez a feltérképezetlen iparágról szóló szakdolgozat talán nem csak nekem kínál érdekes információkat, hanem mások számára is érdekes és olyakor megdöbbentő adatokkal szolgálhat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Forgács Anna
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
Molnárné Horánszki Katalin
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntartható fogyasztás, fenntartható textilipar, gazdasági hatások, iparág elemzés, Oeko-tex tanúsítvány, ösztönzési javaslatok, tudatosság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Szep. 21. 13:56
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 14:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet