Az NT Kft. alapanyagköltségeinek vizsgálata, csökkentése a LEAN módszer eszközeivel

Molnárné Kovács Mónika (2021) Az NT Kft. alapanyagköltségeinek vizsgálata, csökkentése a LEAN módszer eszközeivel. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Molnárné Kovács Mónika_Szakdolgozat.pdf] PDF
Molnárné Kovács Mónika_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 14..

Download (1MB)
[thumbnail of nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-nyilvanos-bizalmas-2020.pdf] PDF
nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-nyilvanos-bizalmas-2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (349kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban az NT Kft. alapanyagköltségeit vizsgáltam, valamint a költségcsökkentések lehetőségét a LEAN szemléletmód segítségével. Az NT Kft.  alacsony olajsav tartalmú napraforgómagot dolgoz fel, melyből napraforgóolajat gyárt. A LEAN szemléletmód sajátos formáját igényelte a vizsgálódás, fejlesztés, hiszen mezőgazdasági termék feldolgozásáról van szó. Kutatási munkám során azt vizsgáltam, hogyan segíthetnek a költségcsökkentésben a LEAN eszközök, s azok hogyan alkalmazhatóak a vállalatnál. Arra a következtetésre jutottam, hogy a legfontosabb lépések egyike a munkavállalók, a vezetőség szemléletmódjának a megváltoztatása, hiszen a folyamatok csak úgy működnek a karcsúsítás elve szerint, ha a folyamatokat irányító személyek is a LEAN gondolkodásmóddal tekintenek az értékáram egészére. Az alkalmazottak nagy része hosszú évek óta áll alkalmazásban a vállalatnál, így a munkafolyamatok többségét a megszokások szerint végzik, valamint nehezen fogadják a változásokat. A Just in Time szemléletmód segítségével a napraforgómagra vonatkozó alapanyagköltségek akár 0,25% csökkenthetők, a nyersolaj tekintetében pedig, 0,07% a költségmegtakarítás aránya. Az egyenletes alapanyag beszállítás hatására a termelési volumen is javul, ezáltal további költségektől mentesül a vállalat. Hiszen, ha elegendő mennyiségű saját préselésű olajat képes előállítani a gyár, abban az esetben, kevesebb mennyiségű nyersolajat kényszerül vásárolni. Ez további 10%-os költségmegtakarítást jelent a nyersolaj esetében. Folytatva a folyamatok LEAN szemlélettel való vizsgálatát, több, a Kaizen segítségével megvalósítható fejlesztési lehetőséget tártam fel. Például a teljeskörű karbantartási tervezetek elkészítése, mellyel ugyancsak további költségek takaríthatók meg. Szintén fejleszthetők a mérlegházi folyamatok, mellyel időt takaríthatnak meg az ott dolgozó beosztottak. A veszteségek feltárásával új munkautasítások dolgozhatók ki, melyek elősegítik az alapanyag gyorsabb áramlását, és kiiktathatók a felesleges munkaszakaszok. A vizsgálat folyamán feltárásra került egy fontos minőségbiztosítási probléma, a napraforgómag minőségének vizsgálata, mely sok esetben már túl későn történik meg. Kutatásaim során arra a következtetésre jutottam, hogy a LEAN szemlélet megfelelő iránymutatást ad a vállalatnak a versenyképessége növeléséhez, s nemcsak az alapanyag beérkezésekkel kapcsolatban. Tovább folytatható a rendszer teljes vizsgálata, fejlesztése, mely által az NT Kft LEAN vállalattá válhat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gesztes Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Renner Péter
Belső
Mestertanár; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: anyagbeszerzés, anyagköltség, gyártási folyamat, költségcsökkentés, lean alapelvek, mezőgazdasági termékek, NT Kft.
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 22. 10:51
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 11:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet