Anyagszám-szintű szállítmány nyomon követés, mint logisztikai szolgáltatás a Robert Bosch Kft. keretein belül

Király Zita (2021) Anyagszám-szintű szállítmány nyomon követés, mint logisztikai szolgáltatás a Robert Bosch Kft. keretein belül. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of KirályZita_Szakdolgozat_final.pdf] PDF
KirályZita_Szakdolgozat_final.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2030. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of KirályZita_nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-bizalmas-2020.pdf] PDF
KirályZita_nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-bizalmas-2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (85kB)

Absztrakt (kivonat)

Az elmúlt három évben tanulmányaim mellett a Robert Bosch Kft. Transport Management Centre (továbbiakban TMC) osztályán, a tengeri és légi szállítmányokért felelős csoportban dolgoztam gyakornokként. A csapat tagjaként a napi operatív folyamatok megismerése mellett egy új szolgáltatás- a szállítmányok anyagszám-szintű nyomon követésének- implementációjában is részt vettem, melyet a hatvani Bosch gyár számára indítottunk el, a gyár, mint termelőegység igényeit szem előtt tartva. E projekt kapcsán mind a folyamatok kialakításában, mind a napi operatív feladatok elvégzésében aktívan részt vehettem, ezért esett erre a kutatási témára a választásom a szakdolgozatom elkészítése során. Célom, hogy további hasznos tanácsokat nyújthassak a részletek kidolgozásában és a folyamatok hatékonyabbá tételében.Kutatásom során vizsgálom, hogy milyen igények merülnek fel az ügyfelek oldaláról, hogy milyen szempontokat tartanak fontosnak a szolgáltatási folyamat során. A kutatásom célja, hogy széleskörű szakirodalom feldolgozásával és a rendelkezésre álló adatok és feladatok elemzésével támogassam a széleskörű implementációt, és a gyakorlatban használható megoldási javaslatokat fogalmazzak meg. A dolgozatom gyakorlati részében először magát a projektet ismertetem. Ahhoz, hogy megértsük a megrendelő igényeit, és a TMC által nyújtott szolgáltatás jelentőségét és szükségességét, egy-egy konkrét példán keresztül bemutatom és értékelem a piacon elérhető- DHL és DSV által nyújtott- szállítmány nyomon követési szolgáltatásokat. Ezután bemutatom a nyomon követési szolgáltatásunk keretrendszerét. Bemutatom a hatvani Bosch gyár részéről felmerülő igényeket, az azokra kínált megoldást egy szállítmány nyomon követési riport formájában, és bemutatom a riport elkészítésének jelenlegi folyamatát. Bemutatom a Szolgáltatási Szint Szerződés (SLA-Service Level Agreement) pontjait, melyben javaslatot teszek a KPI-ok (Key Performance Indicator- Fő teljesítménymutató) meghatározására. A pilot projektben összegyűjtött adatok alapján kiszámolom a szükséges idő- és kapacitásigényt a riport elkészítéséhez, majd ezen adatok birtokában pedig javaslatot teszek egy árazási szabályrendszer kidolgozására. Szakdolgozatom utolsó részében pedig olyan ötleteket mutatok be, mellyel a folyamatok gyorsabbá és hatékonyabbá tehetőek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Horváth Annamária
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
Nagy András
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: anyagszám, automatizálás, árazás, Bosch, fuvarlevélszám, hatékonyság, logisztikai szolgáltatások, nyomon követés, szállítmányozás, számlaszám, szolgáltatás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 14:56
Utolsó módosítás: 2021. Szep. 21. 11:42

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet