Magyarország nyugdíjproblémájának kialakulása és jövőbeni fenntarthatósága

Takács Katalin (2020) Magyarország nyugdíjproblémájának kialakulása és jövőbeni fenntarthatósága. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_Takács_Katalin_CMW1QL.pdf] PDF
BA_Takács_Katalin_CMW1QL.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_TO_Takács_Katalin_CMW1QL.pdf] PDF
BA_TO_Takács_Katalin_CMW1QL.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (158kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban egy részletes kitekintést nyújtok abban, hogyan is alakult ki Magyarország nyugdíjrendszere. Milyen nagyobb döntéseket és lépéseket tettek meg az akkori vezetőség tagjai, amivel elérték a mostani állapotot.A nyugdíjreformokat alaposan átvizsgálva ma már kimondhatjuk, hogy az akkor jónak tartott rendszer nem tudja megtartani fenntarthatóságát akár több tíz éven keresztül. A folyamatosan változó világunkban ezeken a metódusokon is változtatnunk kell. A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer bevezetése jónak tűnt, bár már akkor is voltak kétségek fenntarthatóságának vetületében.Ez a feltételezés egyre inkább bizonyul megalapozottnak, hiszen nagy hangsúlyt fektet az állam is az öngondoskodás és előtakarékosság felhívására. Különböző nyugdíjcélú megtakarítások közül tudnak választani azok a személyek, akik szeretnének nyugdíjas korukra félretenni. Ezeknek az ismertetésénél egy nagyon fontos kapcsolódási pont van, hogy mindegyik megtakarítási forma után 20% adójóváírással jutalmaz meg az állam. Az állam látja, hogy micsoda probléma előtt áll nemcsak ő, hanem az állampolgárok is. Éppen ezért vezette be a támogatott nyugdíjcélú megtakarításokat, amivel ösztönözni szeretne mindenkit. Az idő lesz az, ami eldönti, kinek milyen színvonalon tud folytatódni nyugdíjba vonulása után az élete és kinek kell esetlegesen még akkor is aktív dolgozóként tevékenykednie. Nem mindegy, hogy mikor hozzák meg az emberek azt a döntésüket, hogy félretesznek a jobb és szebb nyugdíjas éveikre.Primer kutatás keretein belül jártam körül, hogy a témával kapcsolatban milyen álláspontot foglalnak el egy-egy képzettségi szinten lévő személyek csoportjai. Végkifejlettként bebizonyosodott, hogy a lakosság szeretne ezzel a témával foglalkozni, nagyon sokan vannak, akik már el is kezdtek erről az időszakról gondoskodni, de még mindig kiemelkedő azon lakosok száma, akik pénzügyi helyzetük miatt vagy lakóhelyük elmaradottsága miatt nem tudnak ezzel foglalkozni.Véleményem szerint egy kötelező nyugdíjmegtakarítást kellene bevezetni minden személy számára, aki belép a munkapiacra, ezzel csökkentve azon személyek számát, akik nem a megfelelő színvonalon élnék le nyugdíjas éveiket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Galántainé Dr. Máté Zsuzsanna
Belső
főiskolai tanár, Pénzügy Tanszék, PSZK
Magyar Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: kötelező nyugdíjbiztosítás, nemzetközi nyugdíjügyek, nyugdíjalapok, nyugdíjfinanszírozás, nyugdíjfolyósítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:20
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:20

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet