Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan.

Pletser Ádám (2020) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Pletser Ádám NR500D szakdolgozat.pdf] PDF
Pletser Ádám NR500D szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of BA_TO_Pletser_Ádám_NR500D.pdf] PDF
BA_TO_Pletser_Ádám_NR500D.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (506kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozat összefoglalásA dolgozat témája az egyéni vállalkozások alapításának szervezéséről szól, amiben lényegesszerepet kapnak a számvitellel kapcsolatos tudás is.A bevezető részben több pozitív tényezőt is felsorok, hogy miért gondolom számomra (vagyegyaránt mások számára is) megfelelőnek az adott terület részletesebb kiismerését. A maifelgyorsult világ nagymértékben fogja befolyásolni a számvitellel kapcsolatos munkaköröktúlnyomó részét, a mai értelemben vett könyvelési folyamatok jelentős hányada kizárólagszámítógépes programok által lesz kezelve és ellenőrizve. Egyedül azok tudnak majd aszakmában helytállni, akik minél több területhez értenek és jól tudják megértetni, valaminttovábbítani az információt olyanok irányába, akik az adott témában kevesebb ismerettelrendelkeznek. Tapasztalataim azt igazolják, hogy az egyéni vállalkozás indításában gondolkodóemberek többsége nem rendelkezik alapvető gazdasági ismeretekkel sem, ezért egyáltalánnincsenek tisztában az esetlegesen felmerülő kötelezettségekkel, szabályozásokkal. Ebbőlkifolyólag nagy lehetőséget látok abban, hogy a későbbiekben tanácsadóként az egyénivállalkozókat segítsem. Ezt a tevékenységet mindenképp saját vállalkozás keretein belülképzelném el, tehát nem csak az ügyfeleket, hanem saját vállalkozásomat is eredményesebbentudnám irányítani.A szakdolgozatom első fejezetében röviden írok az elképzelés fontosságáról és az alapítástmegelőző, vagy közvetlenül követő szervezési teendőkről. a Jobb esetben egy vállalkozáselindítása nem az adóhatóságnál, a dokumentumok kitöltésével egyidőben kezdődik. Szó szorosértelmében lehet, de ahhoz, hogy egy vállalkozást sikeres lehessen, magát a bejelentkezéstmegelőzi egy hosszabb előkészületi szakasz.A dolgozat második fejezetében fejtem ki magát az egyéni vállalkozói tevékenység fogalmát,a vállalkozó kötelezettségeit és hogy ki lehet és ki nem lehet egyéni vállalkozó. Ebben afejezetben ismertetem azt is, hogy lépésről lépésre milyen teendőink vannak, ha egy egyénivállalkozásba szeretnénk kezdeni (önkormányzati, állami, adóhatósági).A harmadik fejezetben a két adózási formát mutatom be, ami egy egyéni vállalkozás számáraválasztható. Ebből kifolyólag ebben a részben ismertetem a tudnivalókat a KATA szerinti és azSZJA szerint adózásról. Részletesen ismertetem a számviteli, nyilvántartási, bevallási,adatszolgáltatási és adózási ismereteket, ami a témakör megértéséhez és átláthatóságáhozelengedhetetlen, valamint a fejezet legutolsó részében két példán keresztül mutatom be az adókés járulékok számításait és hogy melyik esetben, melyik adózási formával kellene kevesebbjárulékot és adót fizetnünk a vállalkozóknak.A szakdolgozatom utolsó része egy rövid összefoglalóval és javatlattal, majd legvégül azirodalomjegyzékkel zárul.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balogh Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Simon Szilvia
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, egyéni vállalkozás indítása, KATA, szervezés, SZJA
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:19
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet