Generációváltás folyamata egy családi vállalkozás életében

Szabó György (2020) Generációváltás folyamata egy családi vállalkozás életében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szabo_Gyorgy_RP8LQQ_szakdolgozat_2020_12_15.pdf] PDF
Szabo_Gyorgy_RP8LQQ_szakdolgozat_2020_12_15.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkositasi_kerelem_Szabo_Gyorgy_RP8LQQ.pdf] PDF
Titkositasi_kerelem_Szabo_Gyorgy_RP8LQQ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (52kB)
[thumbnail of SZTK_TO_Szabo_Gyorgy_RP8LQQ_temavazlat.pdf] PDF
SZTK_TO_Szabo_Gyorgy_RP8LQQ_temavazlat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (234kB)

Absztrakt (kivonat)

Jelen szakdolgozatban a családi vállalkozásokra kritikus utódlási folyamatot vizsgáltam egy kiválasztott vállalkozás esetében. A tanulmány célja elsődlegesen nem egy konkrét, követendő stratégia meghatározása volt, hanem a vállalkozás állapotának felmérése az utódlás szempontjából esettanulmány jelleggel.A dolgozat irodalomkutatás részében próbáltam átfogó képet adni a családi vállalkozásokról. Gazdasági értelemben a családi vállalkozások szerepe jelentős. A kisvállalkozástól kezdve a nagyvállalkozásig minden mérettartományban megtalálhatók. A sajátos történelmi fejlődés során a magyarországi családi vállalkozásokra jellemző, hogy a közeljövőben szembesülnek az utódlás kérdésével. A rendszerváltás időszakában alapított vállalkozások tulajdonosai jellemzően napjainkban érik el a nyugdíjkorhatárt, ahol is dönteniük kell a vállalkozás további sorsáról. Ezekben az időkben dől el, hogy a vállalkozás képes-e többgenerációs családi vállalkozássá fejlődni.A családi vállalkozások bemutatása során igyekeztem bemutatni az ilyen típusú vállalkozásokra jellemző különböző, az egymással versengő alrendszereket, érdekeiket és az ezekből fakadó konfliktusokat, illetve, hogy hogyan tudják kezelni ezeket a problémákat a párhuzamos tervezési modell segítségével. Továbbá kitértem a tipikus konfliktusforrásokra a második generáció megjelenése esetén.Különböző modellek bemutatásával vizsgáltam a családi vállalkozások utódlási folyamatát. Áttekintettem az utódlást befolyásoló tényezőket, illetve szó esett a külső tapasztalat fontosságáról és közvetve a professzionalizációról is.Betekintést nyújtottam a vállalkozás előző 28 évének történetébe. A vállalkozás pénzügyi adatait elemezve megállapítható, hogy az elmúlt időszakban stabilan fejlődött, de már előre jelezhetők, hogy bizonyos tekintetben a vállalkozás megújulására lehet szükség. Ezt felmérve alkotta meg a vállalkozás a következő 10 évre szóló stratégiáját, amelyben jelentős szerepet kapnak új üzletágak. Mindezek alapján nem kis kihívás elé néz a vállalkozás.Jelenleg a vállalkozás hosszú távú stratégiájában nem szerepel az utódlás kérdésköre. Mondhatni, hogy a vállalkozás jelenleg csak ismerkedik ezzel a folyamattal. A folytonos működés fenntartása és a sikeres megújulás érdekében ugyanakkor elkerülhetetlen a vállalkozás számára a kérdéskör tárgyalása.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Mérnök közgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Láving Gusztáv
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: családi vállalkozás, elemzés(ek), fejlődési modell, háromkör modell, utódlás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:19
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet