Érzelmi munka az auditorok életében

Tóbik Renáta (2020) Érzelmi munka az auditorok életében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Tóbik Renáta_szakdolgozat.pdf] PDF
Tóbik Renáta_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Tóbik Renáta.PDF] PDF
Titkosítási kérelem_Tóbik Renáta.PDF
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (263kB)
[thumbnail of BA_TO_Tóbik_Renáta_LM5GEA.pdf] PDF
BA_TO_Tóbik_Renáta_LM5GEA.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (637kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témaköre az érzelmi intelligencia (EQ) és érzelmi munka az ügyfélkapcsolatokban.Az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. Vendéglátás és Közétkeztetés szemle csoportjánál dolgozom, mely szakmailag a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz ezen belül az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztályához tartozik.Szakdolgozatom témáját az itt tapasztaltak alapján választottam és készítettem el.Munkám során egyre jobban kezdett érdekelni, hogy milyen a kapcsolat a munkatársaim (auditor) és az auditált intézmények vezetői, alkalmazottai között és hogy milyen szempontok alapján kommunikálnak velük.Fontosnak tartom ehhez a munkakörhöz az auditorok érzelmi intelligenciáját.Az is foglalkoztatott, hogy a szemlézendő létesítmények hogyan viszonyulnak az audithoz, és az ő érzelmi intelligenciájuk milyen hatással van az auditra.Ezek a kérdések vezettek ahhoz, hogy ezt a témakört válasszam.Kutatásom során arra kerestem a választ, hogy milyen mértékű stresszt jelent az auditorok számára az, hogy különböző konfliktus helyzetekben egy szervezet által meghatározott érzelmi elvárásnak kell megfeleljenek.A dolgozat első részében bemutatom a nálunk zajló munkafolyamatokat, az auditorok munkáját, a szemlék folyamatát, és a koronavírus alatti változásokat. Kitérek a címhez kapcsolódó főbb fogalmakra, mint például az érzelmi intelligencia, érzelmi munka, érzelmek, empátia, kiégés, munkahelyi stressz.A dolgozat második felében, pedig a kutatási kérdésemre kerestem a választ interjúk segítségével.Az érzelmi intelligencia gyakorlati megjelenését szakmai mélyinterjú felvételén keresztül tudtam bemutatni, melyen 10 kollega vett részt, 7 nő és 3 férfi.Az interjúra az előre megírt 13 kérdéssel készültem fel, mely segítette a válaszok összehasonlítását és az elemzést is megkönnyítette. Az elvárásaimtól eltérő válaszokat kaptam.Több stresszre számítottam az auditori munka során. Nem gondoltam arra, hogy mivel ezek a szemlék nem járnak pénzbüntetéssel, ellentétben a hatósági ellenőrzéssel, így nem okoznak  olyan mértékű lelki terhet sem.   

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Göndör András
Belső
óraadó tanár, Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék
Lippay Zsolt
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: audit, empátia, érzelmek, érzelmi intelligencia, stressz
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:19
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet