A társasági adó és kisvállalati adó összehasonlítása egy kisvállalat példáján keresztül

Rigo Edina Beatrix (2020) A társasági adó és kisvállalati adó összehasonlítása egy kisvállalat példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Rigo_Edina_Beatrix_2020.pdf] PDF
Szakdolgozat_Rigo_Edina_Beatrix_2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (1MB)
[thumbnail of Rigo Edina Beatrix_titkosítási kérelem.pdf] PDF
Rigo Edina Beatrix_titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (279kB)
[thumbnail of BA_TO_Rigo_Edina_Beatix_DDM43Q.pdf] PDF
BA_TO_Rigo_Edina_Beatix_DDM43Q.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (271kB)

Absztrakt (kivonat)

                                                                         ÖSSZEFOGLALÁS Társasági adó és kisvállalati adó összehasonlítása egy kisvállalat példáján keresztül Rigo Edina Beatrix Nappali Pénzügy és számvitel Adózás A szakdolgozatom elméleti részében a társasági adó kialakulását, fejlődését, illetve kis- és középvállalkozások számára specifikusan létrehozott kisvállalati adó változtatásait és hatásait vizsgáltam meg, és emellett kitértem a két adónem előnyeire és hátrányaira is.  A gyakorlati részében pedig egy kisvállalkozás adatainak elemzésén keresztül számszerűsítettem a két adó által keletkezett kötelezettség nagyságát, annak érdekében, hogy jobban összehasonlítható legyen.  Az általam vizsgált cég a FIRE-STOP ’97 Kft., amely egy 1997-ben megalapított, tűzvédelemmel és munkavédelemmel foglalkozó vállalkozás. A gyakorlati rész elején bemutattam a vállalkozás fontosabb mérföldköveit és összegeztem az interjúból leszűrt fontosabb információkat. A vállalkozás megalapítása óta fokozatosan fejlődött és terjeszkedett a piacon, köszönhetően annak, hogy az általuk nyújtott szolgáltatás igen keresett. 2017-ben lépett be a kiva hatálya alá, addig viszont a társasági adó törvény alapján fizetett jövedelem- és nyereségadót. A gyakorlati részben 2017-re és 2019-re vonatkozóan is levezettem a társasági adó és a kisvállalati adó szerinti adó mértéket. 2017-ben arra helyeztem a hangsúlyt, hogy megérte-e társasági adó helyett a kisvállalati adót választania a cégnek. Számszerűsítés után megállapítottam, hogy jó döntés volt a váltás, hiszen a kiva mértéke 4 961 EFt volt, míg a tao hatálya alatt 8 475 EFt lett volna az adó mértéke, ami 3 514 EFt adómegtakarítást jelentett a cégnek.  Ezt követően 2019-re vonatkozóan is elvégeztem a számításokat, azonban ebben az esetben már az elemzésem egyik fő célja az volt, hogy megvizsgáljam miben változna a kisvállalati adó, ha az osztalékot figyelembe venném, mint adó alapja. Ebben az esetben azt kaptam eredményül, hogy 2019-ben a kiva mértéke alapesetben 6 624 EFt volt, míg ugyanezekkel az adatokkal számolva a tao mértéke 11 027 EFt, ami 4 403 EFt megtakarítást jelentett. Azonban, ha az osztalékot is adóalapként vettem figyelembe a kiva számításakor, akkor már ez a megtakarítás jóval kevesebb volt. Ebben az esetben a kiva mértéke 9 484 EFt volt, tehát a megtakarítás már csak 1 543 EFt. Végül összegeztem, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha a két adó között akar dönteni egy vállalkozás és igyekeztem rávilágítani, hogy mennyire fontos lehet az adótervezés ezen része, hiszen amennyiben jól dönt a vállalkozás jelentős költségmegtakarítást tud elérni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Galántainé Dr. Máté Zsuzsanna
Belső
főiskolai tanár, Pénzügy Tanszék, PSZK
Horváth Valentina
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adómegállapítás, adómegtakarítás, adóoptimalizálás, kisvállalati adó, társasági adó
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:19
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet