A társasági adó és kisvállalati adó összehasonlítása egy kisvállalat példáján keresztül

Rigo Edina Beatrix (2020) A társasági adó és kisvállalati adó összehasonlítása egy kisvállalat példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Rigo_Edina_Beatrix_2020.pdf] PDF
Szakdolgozat_Rigo_Edina_Beatrix_2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (1MB)
[thumbnail of Rigo Edina Beatrix_titkosítási kérelem.pdf] PDF
Rigo Edina Beatrix_titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (279kB)
[thumbnail of BA_TO_Rigo_Edina_Beatix_DDM43Q.pdf] PDF
BA_TO_Rigo_Edina_Beatix_DDM43Q.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (271kB)

Absztrakt (kivonat)

                                                                         ÖSSZEFOGLALÁS Társasági adó és kisvállalati adó összehasonlítása egy kisvállalat példáján keresztül Rigo Edina Beatrix Nappali Pénzügy és számvitel Adózás A szakdolgozatom elméleti részében a társasági adó kialakulását, fejlődését, illetve kis- és középvállalkozások számára specifikusan létrehozott kisvállalati adó változtatásait és hatásait vizsgáltam meg, és emellett kitértem a két adónem előnyeire és hátrányaira is.  A gyakorlati részében pedig egy kisvállalkozás adatainak elemzésén keresztül számszerűsítettem a két adó által keletkezett kötelezettség nagyságát, annak érdekében, hogy jobban összehasonlítható legyen.  Az általam vizsgált cég a FIRE-STOP ’97 Kft., amely egy 1997-ben megalapított, tűzvédelemmel és munkavédelemmel foglalkozó vállalkozás. A gyakorlati rész elején bemutattam a vállalkozás fontosabb mérföldköveit és összegeztem az interjúból leszűrt fontosabb információkat. A vállalkozás megalapítása óta fokozatosan fejlődött és terjeszkedett a piacon, köszönhetően annak, hogy az általuk nyújtott szolgáltatás igen keresett. 2017-ben lépett be a kiva hatálya alá, addig viszont a társasági adó törvény alapján fizetett jövedelem- és nyereségadót. A gyakorlati részben 2017-re és 2019-re vonatkozóan is levezettem a társasági adó és a kisvállalati adó szerinti adó mértéket. 2017-ben arra helyeztem a hangsúlyt, hogy megérte-e társasági adó helyett a kisvállalati adót választania a cégnek. Számszerűsítés után megállapítottam, hogy jó döntés volt a váltás, hiszen a kiva mértéke 4 961 EFt volt, míg a tao hatálya alatt 8 475 EFt lett volna az adó mértéke, ami 3 514 EFt adómegtakarítást jelentett a cégnek.  Ezt követően 2019-re vonatkozóan is elvégeztem a számításokat, azonban ebben az esetben már az elemzésem egyik fő célja az volt, hogy megvizsgáljam miben változna a kisvállalati adó, ha az osztalékot figyelembe venném, mint adó alapja. Ebben az esetben azt kaptam eredményül, hogy 2019-ben a kiva mértéke alapesetben 6 624 EFt volt, míg ugyanezekkel az adatokkal számolva a tao mértéke 11 027 EFt, ami 4 403 EFt megtakarítást jelentett. Azonban, ha az osztalékot is adóalapként vettem figyelembe a kiva számításakor, akkor már ez a megtakarítás jóval kevesebb volt. Ebben az esetben a kiva mértéke 9 484 EFt volt, tehát a megtakarítás már csak 1 543 EFt. Végül összegeztem, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha a két adó között akar dönteni egy vállalkozás és igyekeztem rávilágítani, hogy mennyire fontos lehet az adótervezés ezen része, hiszen amennyiben jól dönt a vállalkozás jelentős költségmegtakarítást tud elérni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adómegállapítás, adómegtakarítás, adóoptimalizálás, kisvállalati adó, társasági adó
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:19
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet