Környezeti számvitel alakulása az Air France-KLM csoport vonatkozásában

Rauschenberger Vanda (2020) Környezeti számvitel alakulása az Air France-KLM csoport vonatkozásában. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 14..

Download (1MB)
[thumbnail of TITKOSÍTÁSI NYIALTKOZAT.pdf] PDF
TITKOSÍTÁSI NYIALTKOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (360kB)
[thumbnail of BA_TO_ Rauschenberger Vanda T4X47W.pdf] PDF
BA_TO_ Rauschenberger Vanda T4X47W.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 14..

Download (523kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban a környezetvédelem kiemelkedő helyen szerepel, hiszem az elmúlt évtizedek,századok alatt hatalmas pusztításokat végzett az emberiség a természeti erőforrásokállományában. A fogyasztói társadalom mellett azonban a vállalati szféra is jelentősen hozzájárul a károk kialakulásához.Az üzleti szféra már a 20. század közepétől voltak törekvései a környezetvédelemre, azonbanhosszú évek során alakult ki a környezeti számvitel, mint fogalom. A „hagyományos” számvitel nem volt elegendő a környezeti tényezők mérésére, így további eszközökre volt szükség, mely hatására a meglévő számvitel kiegészítéseként létrejött a környezeti pénzügy számvitel és a környezeti vezetői számvitel.A környezettudatos vállalatirányítás jelenleg a multinacionális cégek esetében elterjedt, azonban egyre több kisebb cég is alkalmazza üzletpolitikájában. A vállalatok nem csupán a környezet iránti szeretete miatt alkalmazza működésében, hanem az üzleti partnerek, társadalom oldaláról érkező elvárásoknak is eleget kell tenniük. A vállalatok környezetvédelmi irányultságuk elismerésére jöttek létre az úgynevezett Környezetközpontú irányítási rendszerek (KIR), amely betartásával és bizonylata megszerzésével verseny előnyt szerezhet a konkurens vállalatokkal szemben.A környezeti vezetői számvitel esetében a környezeti költségek kimutatása okozza a legnagyobb, hiszen ezen költségek gyakran fonódnak össze a nem környezeti költségekkel.Szakdolgozatomban az Air France-KLM légitársaság környezettudatos vállalatműködésétszeretném bemutatni, milyen törekvései vannak a fenntarthatóság kialakítására és miként hatnak a környezeti törekvések a szervezet költségeire. Kutatásomat egy kérdőív segítségével végzem, ahol az Air France-KLM FSSC-ben dolgozók véleményét vizsgálom a vállalat környezetvédelmi törekvéseiről.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Frányó Zsófia Zsuzsanna
Belső
egyetemi tanársegéd, Számvitel Tanszék, PSZK
Pálffyné Szulyovszky Tímea
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntarthatóság, környezeti költségek, környezeti számvitel, környezetvédelem, vezetői számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:15
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet