Környezeti számvitel alakulása az Air France-KLM csoport vonatkozásában

Rauschenberger Vanda (2020) Környezeti számvitel alakulása az Air France-KLM csoport vonatkozásában. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 14..

Download (1MB)
[thumbnail of TITKOSÍTÁSI NYIALTKOZAT.pdf] PDF
TITKOSÍTÁSI NYIALTKOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (360kB)
[thumbnail of BA_TO_ Rauschenberger Vanda T4X47W.pdf] PDF
BA_TO_ Rauschenberger Vanda T4X47W.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 14..

Download (523kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban a környezetvédelem kiemelkedő helyen szerepel, hiszem az elmúlt évtizedek,századok alatt hatalmas pusztításokat végzett az emberiség a természeti erőforrásokállományában. A fogyasztói társadalom mellett azonban a vállalati szféra is jelentősen hozzájárul a károk kialakulásához.Az üzleti szféra már a 20. század közepétől voltak törekvései a környezetvédelemre, azonbanhosszú évek során alakult ki a környezeti számvitel, mint fogalom. A „hagyományos” számvitel nem volt elegendő a környezeti tényezők mérésére, így további eszközökre volt szükség, mely hatására a meglévő számvitel kiegészítéseként létrejött a környezeti pénzügy számvitel és a környezeti vezetői számvitel.A környezettudatos vállalatirányítás jelenleg a multinacionális cégek esetében elterjedt, azonban egyre több kisebb cég is alkalmazza üzletpolitikájában. A vállalatok nem csupán a környezet iránti szeretete miatt alkalmazza működésében, hanem az üzleti partnerek, társadalom oldaláról érkező elvárásoknak is eleget kell tenniük. A vállalatok környezetvédelmi irányultságuk elismerésére jöttek létre az úgynevezett Környezetközpontú irányítási rendszerek (KIR), amely betartásával és bizonylata megszerzésével verseny előnyt szerezhet a konkurens vállalatokkal szemben.A környezeti vezetői számvitel esetében a környezeti költségek kimutatása okozza a legnagyobb, hiszen ezen költségek gyakran fonódnak össze a nem környezeti költségekkel.Szakdolgozatomban az Air France-KLM légitársaság környezettudatos vállalatműködésétszeretném bemutatni, milyen törekvései vannak a fenntarthatóság kialakítására és miként hatnak a környezeti törekvések a szervezet költségeire. Kutatásomat egy kérdőív segítségével végzem, ahol az Air France-KLM FSSC-ben dolgozók véleményét vizsgálom a vállalat környezetvédelmi törekvéseiről.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntarthatóság, környezeti költségek, környezeti számvitel, környezetvédelem, vezetői számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:15
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet