Munkavállalói attitűd a generáció és a személyiség függvényében

Oprável Denise Melissa (2020) Munkavállalói attitűd a generáció és a személyiség függvényében. Faculty of Finance and Accountancy.

[thumbnail of BA_TO_Szakdolgozat_Oprável_Denise.pdf]
Preview
PDF
BA_TO_Szakdolgozat_Oprável_Denise.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of nyilvánosságtétel.pdf] PDF
nyilvánosságtétel.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (500kB)
[thumbnail of BA_TO_oprável_denise_MM9A6B (1).pdf]
Preview
PDF
BA_TO_oprável_denise_MM9A6B (1).pdf

Download (379kB) | Preview

Abstract

A munkaerőpiacon lévő alkalmazottak hovatartozása egyre szerteágazóbbá vált az időhaladtával. A munkaadóknak, a kisebb, nagyobb vállalatoknak fel kellett venni a harcot azidentitáskülönbözőség kihívásaival szemben. Ennek szükségszerűsége egyszerű. A hatékonyés eredményes munka elvégzése érdekében a szervezeteknek közös nevezőt kellettmegtalálniuk, ami segíti őket a munkavállalójuk megismerésében.A generációs feloszlás az egyik ilyen megoldás. A társadalmat különböző nemzedékescsoportokra osztották fel, amiket az emberi viselkedés jellemzőivel illettek. Ez hozzájárul ahhoz, hogy ismereteket kapjunk a különböző korban születettekről. Nagy valószínűséggeltöbb közös jellemzőt találunk azon egyének között, akik hasonló történelmi eseményeketéltek meg, valamint hasonló körülmények között nevelkedtek. A következő öt generációscsoportról beszélünk: veterán generáció, baby boomer, X generáció, Y generáció, Zgeneráció.A generációkról történő kutatások az idő haladtával egyre népszerűek lettek. A kutatókmegtalálhatták a különböző generációk általános értékrendjét, főbb jellemzőit, a motivációkerejét, ami egyértelműen megkönnyebbítette számunkra a nemzedékek kimegismerését.Egy szervezeti kultúra felépítéséhez és annak jó működtetéséhez nem hátrány, ha a vállalatrendelkezik a generációk közötti azonosságok és különbözőségek ismeretével, különösenakkor, ha saját alkalmazottjai is eltérő nemzedékekhez tartoznak.Az idő teltével egyre világosabbá vált az, hogy vannak olyan egyénekek, akik nem tudnakazonosulni saját generációjuk jellemzőivel. Továbbá a vállalatokat illetően is vanegyfajta munkavállalói attitűd, ami nagy befolyással bír a dolgozóra és annak munkájára. Ez amunkavállalói attitűd a munkahelyi megelégedettség. A munkaadónak és az alkalmazottnakis érdeke az, hogy a munkavállaló elégedett legyen a munkájával. Egy munkájávalmegelégedett dolgozó eredményesebb munkát fog elvégezni, és a szervezeti kultúrára ispozitív hatással lehet. Ezen a ponton érdemes lehet visszatérni a generációkkal kapcsolatos ismeretünkre. Ahhoz, hogy egy munkavállalót megismerjünk, ezek azelméletek általánosságban elegek lehetnek, egyébként nem. Vannak azok a nemzedékek,akik pozitívabb életszemléletűek, de megtalálhatjuk a generációknál ennek az ellenkezőjét is.Vannak olyan egyének is, akiknek az attitűdje nem azonos a nemzedékükáltalános jellemzőivel.A dolgozatomban ismertetek olyan empirikus kutatási eredményeket, amik a munkavállalóimegelégedettség összetevőiről számolnak be, és a szó lesz az emberi érzésekről, aszemélyiségjegyekről is. A dolgozatomban kitérek az érzelmi stabilitásra és az extraverzióra,mint a munkahelyi elégedettséget befolyásoló faktorok.Vizsgálódásom során kérdőíves módszert vettem alapul. A kérdőívemben az ötfaktorosszemélyiségmodellt és a Spector munka-elégedettség mérőeszközét használtam fel.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Finance and Accountancy

Department

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Emberi Erőforrások

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Dr. Dósa Ildikó
Belső
főiskolai docens, Pénzügyi és Gazdálkodási Szaknyelvek Tanszék, PSZK
Juhász Péter
Külső
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: attitűd (tartós beállítódás; értékelő viszonyulás), generációváltás, HR, munkavállaló, személyiség
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2021. Mar. 16. 13:14
Last Modified: 2021. Mar. 16. 13:14
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/29831 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/29831

Actions (login required)

View Item View Item