Az amerikai cégkultúra hatása magyar nemzetiségű munkavállalók magánéletére.

Vitéz-Sveiczer Genovéva (2020) Az amerikai cégkultúra hatása magyar nemzetiségű munkavállalók magánéletére. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Vitez-Sveiczer_Genoveva_G8RCEM_Szakdolgozat.pdf] PDF
Vitez-Sveiczer_Genoveva_G8RCEM_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Vitez-Sveiczer_Genoveva_G8RCEM.pdf] PDF
BA_TO_Vitez-Sveiczer_Genoveva_G8RCEM.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (261kB)

Absztrakt (kivonat)

A szekunder kutatás során feltártam az amerikai cégkultúra főbb jellemzőit, illetve összehasonlítottam őket a magyar cégkultúra jellemzőivel a GLOBE kutatások segítségével (Bakacsi, 2010), (HEIDRICH, 2011), (House & mtsai., 2004). Ezenfelül megvizsgáltam a Cég szerkezeti kultúrájának besorolását a különböző modellek alapján, ezzel kontextust adva a primer kutatáshoz (Handy, 1986), (Quinn, 1988), (Quinn & Rohrbaugh, 1983). A primer kutatások során mélyinterjúkkal követtem végig a három interjúalany tapasztalatait a magyar és az amerikai cégkultúrával, majd ezeket a tapasztalatokat a szekunder kutatás során megismert jellemzők mentén értelmeztem, illetve a felmerülő GLOBE dimenziók közötti korrelációkat is megvizsgáltam Bakacsi faktoranalízisének segítségével. (Bakacsi, 2012) Úgy találtam, hogy a Handy-féle modell alapján a Cég szervezeti kultúrája a feladatkultúraként sorolható be, míg a Quinn-féle modell alapján a támogató kultúraként. Azonosítottam azt a hét legjellemzőbb tulajdonságát a Cégnek, melyet egyöntetűen alátámasztottak a mélyinterjúk. Megvizsgáltam, hogy az amerikai céges kultúra mely tulajdonságai lehetnek a felelősek az előbb említett jellemzőkért a Cégnél. Ahol több lehetséges dimenzió is felmerült, ott megvizsgáltam, megfigyelhető-e korreláció közöttük, így a puszta véletlennek köszönhető, hogy azok megjelentek a céges kultúrában, mint független tulajdonságok, vagy valójában várható volt-e azok együttes megjelenése. Kiderült, hogy a magas jövőorientáció, teljesítményorientáció, és bizonytalanság kerülése kölcsönösen statisztikailag erősen korrelált a nemzetközi GLOBE kutatások alapján, mely három tulajdonság számos előnyős jellemzőjének a Cégnek mozgatórugója. A jellemző tulajdonságok egyetlen kivétellel konzisztensek voltak az amerikai céges kultúra jellegzetességeivel. Úgy találtam, hogy a nemi egyenlőség sokkal jellemzőbb a Cég kultúrájában, mint azt a GLOBE kutatások alapján az amerikai céges kultúra indokolná. Ennek valószínű okaként a Cég multinacionális mivoltát neveztem meg. Az interjúk alapján megállapítható, hogy mindhárom alany pozitívan nyilatkozott a korábbi tapasztalataikhoz képest a Cég kultúrájáról. Sok tekintetben a magánéletükre is jelentős hatással lett a Cég több törekvése. A legnagyobb hatásként a Cég hatalmas erőfeszítése jelent meg a testi és lelki biztonság területén. Mindhárom interjúalany számos példát felhozott arra, hogy hogyan változtatta meg a biztonsághoz való hozzáállását mind a munkahelyük, mind a magánéletük területén, mióta a Cégnél dolgoznak. Konklúzióként azt találtam, hogy a magyar munkavállalók életére pozitív hatással van az amerikai céges kultúra, és könnyen bele is tudnak illeszkedni, így érdemes lenne a magyar cégeknek átvenniük bizonyos aspektusait az előbbi céges kultúrából a hatékonyabb és stabilabb működésért.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Albecker Éva
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Réthi Gábor
Belső
főiskolai docens, Menedzsment Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: alkalmazottak magatartása, Amerikai Egyesült Államok, cégkultúra, GLOBE-program, interjú, magánszemélyek, Magyarország, változók
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:14
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:14

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet