A közösségi finanszírozás helyzetének és lehetőségeinek összehasonlítása Magyarországon és angolszász országokban

Rituper Dorina (2020) A közösségi finanszírozás helyzetének és lehetőségeinek összehasonlítása Magyarországon és angolszász országokban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Rituper-Dorina-FPA9N8.pdf] PDF
Rituper-Dorina-FPA9N8.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of BA_TO_Rituper_Dorina_FPA9N8.pdf] PDF
BA_TO_Rituper_Dorina_FPA9N8.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (547kB)

Absztrakt (kivonat)

Számomra mindig fontos volt mások segítése és próbáltam keresni a választ arra, hogy hogyan lehetne népszerűsíteni az adományozást a környezetemben. Tanulmányaim során hallottam először a közösségi finanszírozásról és mivel már régóta foglalkoztatott ez a téma szerettem volna mélyebben elmerülni a témában.Dolgozatom célja, hogy a közösségi finanszírozás mai helyzetét és lehetőségeit megvizsgálva Magyarországon és angolszász országokban, a megfelelő következtetéseket levonva megoldást tudjak kínálni ennek az alternatív finanszírozási formának a fellendítésére, szélesebb körű felhasználására hazánkban is.Az angolul crowdfunding-nak nevezett finanszírozási forma nem a 21. század találmánya, már régóta jelen van a köztudatban. Modern megfelelője, amit ma közösségi finanszírozásnak nevezünk az internet által valósulhatott meg. Ebben leginkább az online platformok jelentettek nagy változást: ilyen nagy tömegek elérése pár kattintással korábban nem volt lehetséges. 2008-as világválság után rengeteg kis vállalkozás számára jelentett megoldást, azok számára, akiknek a banki hitelek nem voltak elérhetőek.A négy típusa közül mindegyik egy másik finanszírozási forma helyettesítésére nyújt megoldást: az adomány-alapú és jutalom-alapú modell a támogatásokat és patronálásokat könnyíti meg, míg a hitel és részvény-alapú közösségi finanszírozás az üzleti célú projektekmegvalósításában tudnak segíteni. Mind a négy modell más jogokat biztosít az ötletgazdák és a befektetők számára.Az indulása óta dinamikusan növekvő jelenség hazánkban azonban nem arat akkora sikereket, mint az angolszász országokban, de a környező országokhoz képest is elmaradottak vagyunk. Ez nem feltétlenül a jövedelmi helyzettel magyarázható, a válasz inkább abban mutatkozik meg, hogy nálunk nincs jelen az a vállalkozókat támogató ökoszisztéma, ami külföldön már a felsőoktatásba is beszivárgott.A crowdfunding online platformokon köti össze a befektetőket az ötletgazdákkal. Amerikában és Angliában számos ilyen oldal létezik, mindegyik más lehetőségeket kínálva felhasználóinak. A hazai felhozatal nem olyan sokszínű és forgalmuk is jóval kisebb. Természetesen sok esetben a szabályozottság hiánya miatt nem tudnak olyan portálok létrejönni, amik a közösségi finanszírozást megfelelően támogatnák.A megoldást abban látnám a crowdfunding hazai fellendítésére, hogy az adomány és jutalom-alapú modellek mellett nagyobb szerepet kapjon a hitel és részvény-alapú modellek bevezetése. Az első két típusra találhatunk magyar platformokat, bár sok kezdeményezést nem találunk rajtuk, de aki szeretné ezt a lehetőséget kipróbálni, az megteheti. A második két típusra viszont üzleti területen nagyobb igény lenne. Sok vállalat azért sem választana hazai platformot, mert terméküket vagy szolgáltatásukat nem erre a piacra szánják, így lehetőséget biztosítanék olyan cégek számára, akik szeretnének Magyarországon maradni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bránát-Bándli Edina
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Tasi Péter
Belső
Mestertanár, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adomány, alternatív finanszírozás, crowdfunding, fintech, hitel, jutalom, közösségi finanszírozás, Magyarország, részvény
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:12
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet