A hagyományos és tájjellegű élelmiszerek jelentősége marketing- és gazdasági vonatkozású szempontok szerint az Észak-alföldi régióban

Halasi Nóra (2015) A hagyományos és tájjellegű élelmiszerek jelentősége marketing- és gazdasági vonatkozású szempontok szerint az Észak-alföldi régióban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT-HALASI NÓRA.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT-HALASI NÓRA.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A hagyományos és tájjellegű élelmiszertermékek tradicionális előállításuk, jellegzetes, a fogyasztók számára utánozhatatlan íz-világuk és megjelenésük révén különleges értékeket képviselnek a világ élelmiszerpiacán. Emellett minden ország gazdaságában, kultúrájában és mindennapi életében megkülönböztetett helyet foglalnak el a hagyományos élelmiszerek. Napjaink felgyorsult világában, mely során a globalizáció különböző – pozitív és negatív egyaránt – hatásai meghatározzák a fogyasztók mindennapi tevékenységeit, befolyásolják szükségleteiket, döntéseiket és választásaikat a rendszeres élelmiszer és alapanyag vásárlásaik során; releváns kérdéskör a tradicionális termékek jelenléte, rendszeres fogyasztása és a társadalom széles rétegében történő ismertté válása. Lokális és speciális jellegzetességeik miatt a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek kiemelkedő szerepet játszanak a vidékfejlesztésben, a vidék népességmegtartó képességének megőrzésében és növelésében, ugyanakkor egyes mezőgazdasági kultúrák esetében maga a tájkép megőrzésében. Magyarország egyedülálló nemzeti specialitásai, gazdag és ízletes, mégis egyszerű és friss alapanyagokból készült hagyományos ételeiről egyaránt világszerte ismert. A dolgozat az Észak-alföldi régió legjellegzetesebb helyi élelmiszer javainak komplex ismertetését, a kukoricadara, mint alapanyag bemutatását és a helyi gasztronómiai jellegzetességeket összegzi.

Magyar cím

A hagyományos és tájjellegű élelmiszerek jelentősége marketing- és gazdasági vonatkozású szempontok szerint az Észak-alföldi régióban

Angol cím

The importance of traditional and local food according to marketing and economic aspects in the North Plain region

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Tanár - közgazdásztanár (TV)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Gundel János
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai tanár, professor emeritus

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: hagyományos és tájjellegű élelmiszer, Észak-alföldi régió, Vidék, kukoricadara, kukoricakása, Hagyományok-Ízek-Régiók
Felhasználói azonosító szám (ID): Meleg Gizella
Rekord készítés dátuma: 2015. Máj. 18. 14:58
Utolsó módosítás: 2016. Már. 03. 09:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet