Egy vállalkozás üzleti modelljének elemzése. Vesterra kft. üzleti modelljének bemutatása.

Szabó Beatrix Viktória (2020) Egy vállalkozás üzleti modelljének elemzése. Vesterra kft. üzleti modelljének bemutatása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of FOSZK_Szabó Beatrix Viktória_MPXDR5.pdf] PDF
FOSZK_Szabó Beatrix Viktória_MPXDR5.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 13..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_aláírt.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_aláírt.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (225kB)
[thumbnail of Összefoglalás_Szabó Beatrix Viktória.pdf] PDF
Összefoglalás_Szabó Beatrix Viktória.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 13..

Download (304kB)

Absztrakt (kivonat)

A záró dolgozatom elkészítése során a szakirodalom feldolgozása után megbizonyosodtam arról, hogy az üzleti modellnek nincs kifejezett definíciója. Megpróbálták kutatók, szerzők ezt megfogalmazni, értékelni. Ezért született meg az üzleti modell más-más értelmezésben. Véleményem szerint a szerteágazó iparágaknak köszönhetően nem is lehet egy átfogó megfogalmazást adni. Mindegyik vállalkozást mást fog előtérbe helyezni. Mégis elmondható, hogy a leggyakrabban felhozott elemek ismétlődnek.Bemutatásra került a Business Model Canvas, ami Alexander Osterwalder kutatásának eredménye. Osterwalder egy fél oldalas táblázatot kilenc részre osztott. Ebben mutat rá egy vállalkozás alap elemeire. Ennek segítéségével egyszerűen és gyorsan elkészíthető a modelvászon. Dolgozatomban mind a kilenc pontot részletezve bemutattam.Felmerült az üzletimodell-innováció fogalma is, amit ugyancsak sok kutató és szerző próbált megfogalmazni. Kiváltó okait 3 kategóriába is sorolták, ezek kifejtésre kerültek.Hogy milyen egy életképes üzleti lehetőség azt egy piackutatás és saját elhatározások/tervek alapján meg tudjuk határozni. Bizonyítani lehet, hogy a termék vagy szolgáltatás piacképes-e, megéri-e a vállalkozásnak befektetni és ha igen akkor miből mennyit.Dolgozatom második részében a szakmai gyakorlati helyemet mutattam be, ami már két és fél éve a munkahelyem. Egy építőipari cég, amely családi házak, társasházak építése mellett megpróbál a kereskedelemben is a piacon versenyezni versenytársaival. Gyakorlatom során többször is használni tudtam az egyetemen tanultakat. Könyvelés számomra érthetőbbé vált, kezelni tudtam az ügyfélkapcsolatokat. Legyen ez szállítói vagy vevői. Vállalkozástan kurzus, ami nagy benyomást tett záró dolgozatomra. A vállalkozás bemutatása után a Business Model Canvas alapján elemeztem a cég üzleti modelljét. Bemutatásra került, hogy a cég milyen terméket/szolgáltatást tud nyújtani, és mi az amivel ki tud tűnni a piacon ezzel. Említésre került a kiépített ügyfélkapcsolatok és partneri kapcsolatok. Beszámolóm és záró dolgozatom során készítettem interjút régi ügyfeleinkkel. Bemutatva ezzel, hogy az értékajánlat elérése valóban fontos cél számunkra. Vesterra Kft. költségeit és bevételei részletesen elemeztem, amiket táblázatokkal is bemutattam. Látható, hogy 2019 évben még a bevételek fedezték a kiadásokat, de idén sajnos veszteségesnek ígérkezik a cég. Az eltöltött két és félév megtanított számomra sok mindent. Ügyvezetőmnek köszönhetően és a cégben dolgozó munkatársaim csapatmunkájának köszönhetően sokat tanulhattam és fejlődhettem. Szeretnék még tovább fejlődni és még többet tanulni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Németh Szilárd
Belső
főiskolai docens, Menedzsment Tanszék, PSZK
Szabó Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: cégadatok, elemzés(ek), modell(ek), üzleti elemzés, üzleti modellek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:11
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet