Innováció a franchise rendszerben – McDonald’s bemutatása

Szabó Márton Imre (2020) Innováció a franchise rendszerben – McDonald’s bemutatása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szabó_Márton_Imre_LEPLMR_szakdolgozat_01.pdf] PDF
Szabó_Márton_Imre_LEPLMR_szakdolgozat_01.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_szabo_marton_imre_leplmr.pdf] PDF
BA_TO_szabo_marton_imre_leplmr.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (852kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom elkészítése során arra kerestem a választ, hogy az innováció hogyan jelenik meg a franchise rendszerben működő vállalkozások életében. A témám feldolgozása során egy világszerte ismert franchise hálózatot hoztam példának, amely innovatív tevékenységeivel az egyik legsikeresebb franchise rendszernek tudhatja be magát, a McDonald’s-ot.Szakdolgozatom első részében az innováció fogalmának tisztázásával, alapeseteivel és stratégiákkal és azoknak a megvalósításával fogok foglalkozni. Az innováció a gazdaságban hatalmas szerepet tölt be, így Brad Stone jelmondata tökéletesen illik rá: „A tapasztalat, hogy eddig hogy mentek a dolgok, ellenünk fordul, amint egy új ötletben rejlő üzleti potenciált próbálunk meg értékelni."Témakidolgozásom második rész a franchise rendszerekről fog szólni. Először általánosságban fogom felvezetni, kezdve a franchise történtétől, a franchise szerződés és részeit bezárólag. Nem egyszerű a franchise rendszerbe való belépés, mivel sok jogi szabálynak kell eleget tenni, mind a franchise-átadó és franchise-átvevő részéről.Részletes foglalkozom a világ egyik legismertebb és legnagyobb gyorsétterem franchise hálózatával, a McDonald’s-al. Ismertetem a McDonald’s gazdasági hátterét, bemutatom az étteremlánc innovatív tevékenységeit. SWOT-elemzést készítettem, hogy feltérképezzem a stratégia helyzetét a vállalatnak és Porter öt erő modellben elemzem a versenyképességét a gyorsétterem piacon.Szakdolgozatom végén egy szekunder kutatást fogok elvégezni, amely a gyorséttermek társadalmi, gazdasági és piaci helyzetét fogja bemutatni. Betekintést lehet nyerni, az általam 273 megkérdezett gyorséttermi szokásaihoz, a gyorséttermek mely tulajdonságai vonzzák leginkább őket. A kérdőívemből tanulságok vonhatóak le, amelyek a jövő fogyasztói társadalom számára jól felhasználhatóak lesznek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Mosolygó-Kiss Ágnes
Belső
egyetemi tanársegéd, Menedzsment Tanszék, PSZK
Vági János Dániel
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fejlesztés(ek), fejlődés, franchise, innováció, vállalkozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:11
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet