Felszámolás alatt álló vállalkozás sajátos számviteli feladatainak vizsgálata, különös tekintettel az eszköz értékelés, követelésbehajtás és az értékesítés szabályaira

Tukacs Edina Krisztina (2020) Felszámolás alatt álló vállalkozás sajátos számviteli feladatainak vizsgálata, különös tekintettel az eszköz értékelés, követelésbehajtás és az értékesítés szabályaira. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_SZD_Tukacs_Edina_Krisztina_G4WEKY.pdf] PDF
BA_SZD_Tukacs_Edina_Krisztina_G4WEKY.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (910kB)
[thumbnail of BA_TO_Tukacs_Edina_Krisztina_G4WEKY.pdf] PDF
BA_TO_Tukacs_Edina_Krisztina_G4WEKY.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (249kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖsszefoglalásArra a következtetésre jutottam, hogy hiába van egy cégnek jelentős vagyona a tevékenységet lezáró mérlegben, kiderülhet, hogy a kimutatott vagyon nem létező, nem eladható eszközökből áll, így a hitelezői kielégítés a felszámoló legjobb szándéka ellenére sem minden esetben valósulhat meg.A hipotézis bizonyításaH1. Minél hamarabb történik az értékesítés annál magasabb az elérhető ár.Az értékesítések, követelés behajtások elemzése fejezetben leírtak és bemutatott diagramok alapján megállapítható, hogy a felszámolás kezdeti időszakában zajlott le az értékesítések döntő többsége, és érte el a vállalkozás a legmagasabb árbevételeket. Az I. közbenső mérleg utáni időszakban már csak csekély mértékű értékesítés történt. A III. közbenső mérleg és zárómérleg időszakában pedig elenyésző volt az eredményesség.H2. Minél gyorsabb a követelés behajtás, annál magasabb a behajtott érték.A követelés behajtás, ezzel paralel módon zajlott. Az eljárások kezdeti időszakában nagyobb mértékű követelés behajtás történt, majd ezt követően a követelések elévültek, illetve megszűnő vagy felszámolás alá került cégekkel szemben álltak fenn. A II. közbenső mérleg időszakában, a négyből csak egy vizsgált cég esetében történt jelentősebb követelés behajtás a felszámolás folyamán feltárt követelésekből.H3. Minél hamarabb lezárul az eljárás, annál kevesebb a felmerült költség, így magasabb a hitelezői kielégítés.Ahogy a ráták elemzéséből látszik, a legeredményesebb felszámolás, a legrövidebb futamidejű.Egyes eljárások esetében a hosszú eljárási idő alatt, annyira felduzzadnak a felszámolási költségek, hogy a hitelezői kielégítésre nem marad fedezet.Összességében úgy gondolom, hogyha a felszámolási eljárás során a minél hamarabbi tárgyi eszköz értékesítésre, követelés behajtásra törekszünk, akkor ténylegesen is magasabb lesz az így realizálható bevételek nagysága.A példának bemutatott négy vállalkozás is ezt támasztja alá, hiszen, hogyha megnézzük az I. közbenső mérleg időszakáig minden esetben sokkal jelentősebb mértékű volt az értékesítés és a behajtás is. Az I. közbenső mérleg periódusát követően, a felszámolási költségek nagyobb mértékben növekedtek, mint amennyi bevételt generált a felszámoló tevékenysége.A felszámolás elhúzódása sok esetben a hitelezőknek nem hoz kézzel fogható eredményt, a hitelezői kielégítés mértéke nem növekszik.Összefoglalva: a bemutatott esetek és a kutatás alapján, hipotéziseim bizonyíthatóak és igazak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Piller Zsuzsa
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: felszámolás, fizetésképtelenség, hitelezői igény, követelés behajtás, tárgyi eszköz értékesítés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:10
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet