A hazai és uniós forrásból finanszírozott munkaerőpiaci támogatások bemutatása, eredményei, hatása a munkanélküliségre

Szvoboda Gréta (2021) A hazai és uniós forrásból finanszírozott munkaerőpiaci támogatások bemutatása, eredményei, hatása a munkanélküliségre. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of szakdolgozat_szvoboda_greta_E2LBLX.pdf] PDF
szakdolgozat_szvoboda_greta_E2LBLX.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas_Szvoboda Gréta.pdf] PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas_Szvoboda Gréta.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (219kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban arra a kérdésre kerestem a választ, hogy a hazai és uniós forrásból finanszírozott munkaerőpiaci támogatások milyen hatással vannak a munkanélküliségre? Vizsgáltam, hogy hogyan alakult a munkanélküliek száma, a foglalkoztatási ráta, a megvalósult támogatások milyen arányban kapcsolódtak 25 év alatti illetve 25 feletti álláskeresők foglalkoztatásához, valamint szakképzett és szakképzetlen munkaerő foglalkoztatásához, mennyire jellemző a tartós munkaviszony létesítés és a munkaerőpiaci programok sikeres befejezése. Szakdolgozatomban bemutatom a hazai és uniós forrásból finanszírozott munkaerőpiaci támogatások közül az álláskeresőket érintő támogatási lehetőségeket. Tartalmazza az álláskeresők által közvetlenül igényelhető mobilitási támogatásokat úgy, mint lakhatási támogatás, helyi és helyközi utazási költségtérítés támogatása. Valamint a szintén álláskeresők által igényelhető vállalkozóvá válási támogatást. Az uniós forrású támogatások közül a GINOP 5.2.1 Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló Ifjúsági Garancia munkaerőpiaci program és a GINOP 5.1.1 Út a munkaerőpiacra kiemelt munkaerőpiaci program keretében adható bérjellegű támogatásokat mutattam be. A munkaerőpiaci programok célcsoportjait, a különböző forrásokból adható támogatási elemeket és a hatásvizsgálatok is bemutatásra kerültek. A dolgozatban bemutatom az aktív munkaerőpiaci eszközök elért eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal, az állami foglalkoztatási szerv és a Kormányzati pályázati portál nyilvánosan hozzáférhető adatait felhasználva. Készítettem egy online kérdőívet a vállalkozások munkaerőpiaci tapasztalatainak összegyűjtésére, 90 vállalkozás töltötte ki a kérdőívet, mely adatokat grafikonok segítségével szemléltettem. Megállapítottam, hogy a nyilvántartások adatai alapján a munkanélküliek száma csökkent, a foglalkoztatási ráta nőtt. A vállalkozások által adott válaszok alapján arra jutottam, hogy inkább 25 év feletti, szakképzett munkaerő foglalkoztatása valósult meg támogatásokkal, valamint a támogatott foglalkoztatások legalább felében sikeres volt a munkaerőpiaci program, a támogatás ideje alatt végig munkaviszonyban maradt a program résztvevő és hasonló arányban jellemző a tartós munkaviszony létesítés.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Burucz Balázs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Kozma Gábor
Belső
Adj.dr-i fok, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: állami támogatások, foglalkoztatási támogatások, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, munkanélküliség, pályakezdő munkanélküliek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:10
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet