A magyar startup ökoszisztéma vizsgálata keresleti és kínálati szereplők szemszögéből

Tankó Árpád (2020) A magyar startup ökoszisztéma vizsgálata keresleti és kínálati szereplők szemszögéből. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Tanko.Arpad.SJ43G0.szakdolgozat.pdf] PDF
Tanko.Arpad.SJ43G0.szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (4MB)
[thumbnail of BA_TO_Tankó_Árpád_SJ43G0.pdf] PDF
BA_TO_Tankó_Árpád_SJ43G0.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (315kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom elméleti részében és kutatásában a magyar startup ökoszisztémát vizsgáltam. Az alábbiakban a kutatásom fő konklúzióit, megállapításait közlöm. A nemzetközi terjeszkedés során több nehézség adódhat a vállalkozás szempontjából. Az alanyok szerint a három legnagyobb nehézség a terjeszkedés során a célcsoport megtalálása, a megfelelő piacralépési stratégia alkalmazása és a finanszírozás optimalizálása. Ennek kapcsán a befektetői alanyok a startupok általános gyengeségeikként említik az értékesítést és a nemzetközi látásmódot. Az állam szerepét pozitívnak ítélték meg, inkubációs befektetéseknél elengedhetetlenek az állami támogatások. Legfontosabb tényezők közé tartozik, ahol az államnak fejlesztenie kell a jogi, pénzügyi, adózási rendszer megreformálása, a vállalkozói hajlandóság motiválása, a vidékfejlesztés, a gazdasági fehérítés és a pénzosztások optimalizálása. A startupperekről elmondható, hogy az innováció kulcsszerepet játszik vállalkozásukban, tekintve, hogy három technológia céggel készült az interjú ez nem volt meglepő. A munkahelyteremtést, mint missziót máshogy látják a vezetők. Összességében a hat interjú alapján a magyar startup ökoszisztéma közepesen teljesít. Régiós szemszögből nézve Lengyelország és Csehország vezető szerepet töltenek be. A magyar ökoszisztéma fejlődési iránypontjai a kutatás alapján többek között a szisztematikus befektetői építkezés, a vállalkozói és befektetői edukáció, a vállalkozói hajlandóság motiválása és a kihelyezési mechanizmusok megreformálása.    A szereplők kiemelték az elmúlt évek forrásbőségét, a nagy feladat az igazán magas potenciállal rendelkező cégek, projektek megtalálása és felépítése. Az interjúk alapján a kockázati tőke befektetőknek az alábbi pontokra kell fókuszálniuk: társbefektetés, nemzetközi piacra támogatásnyújtás, exportbevételt generáló cégek előtérbe helyezése, befektetési szakemberek képzése, külföldi alapok bevonása. Inkubátorok és akcelerátorok számára a mentorhálózat fejlesztése és a startupok közötti tudástranszfer erősítését javasolták. Az üzleti angyaloknak elsősorban szervezetfejlesztésben kell előre lépniük. A vállalkozói mozgásteret a befektetési tárgyalás során az alapító személye és korábbi startup, vállalkozói múltja befolyásolhatja. Az eredmények alapján a cégek vezetésében, operatív működésben a befektetők megadják a kellő szabadkezet. A magyar startup ökoszisztéma bemutatásánál felhasznált két magyar szakirodalom kutatási eredményeit összehasonlítottam a saját kutatásom tapasztalataival. Az egyező mintázatokat táblázatba foglaltam, valamint hozzárendeltem egy nemzetközi modell tényezőit is. A hat interjú alapján nem lehet a következtetéseket, konklúziókat egyértelműnek tekinteni. De egy jó kiinduló alap lehet jövőbeli kutatásoknak, példaként említeném a jogi, adózási, munkahelyteremtés témakört. Körülbelül három-öt év múlva érdemes lehet kvantitatív módon megvizsgálni a keresleti és a kínálati oldalt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Győri Zsuzsanna
Belső
egyetemi docens, Menedzsment Tanszék, PSZK
Illés Richárd
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: innovatív vállalatok, ökoszisztéma, startup, vállalkozásfejlesztés, vállalkozások finanszírozása, vállalkozások indítása
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:09
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet