Folyamatok optimalizálása a szolgáltatói szektorban, valamint hatása egy nagyvállalatra nézve

Strausz Richárd (2020) Folyamatok optimalizálása a szolgáltatói szektorban, valamint hatása egy nagyvállalatra nézve. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Temavazlat_es_osszefoglalas.pdf] PDF
Temavazlat_es_osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (366kB)

Absztrakt (kivonat)

Az Európában 2020 elején megjelenő koronavírus járvány alapjaiban változtatta meg a különböző iparágakban dolgozó emberek életét és így van ez azokkal is, akik a szolgáltatói szektorban helyezkednek el. A vírus miatt az irodákban dolgozók létszáma a felére, negyedére vagy egyes vállalatoknál szinte nullára csökkent. A koronavírus járvány miatt a vállalatok többsége otthoni munkavégzésre kötelezte a munkavállalóit. Hónapokig működtek úgy szervezetek, hogy a dolgozók nem mentek be az adott szervezet által biztosított irodába. Emiatt sok cég a mindennapos működés összeomlásától, illetve a hatékonyság visszaesésétől tartott. Ennek ellenére a vállalatok többségénél egyáltalán nem csökkent a hatékonyság, így a szervezetek felsővezetői komolyan elgondolkoztak azon, hogy a jövőben érdemes lenne-e átalakítani a vállalati struktúrát. A vállalatok többsége eddig nem igazán biztosított kellő anyagi forrást ezeknek a megteremtésére, azonban a járványhelyzet rámutatott arra, hogy elengedhetetlen a korszerű informatikai infrastruktúrának kialakítása. A szolgáltatói szektorban tevékenykedő vállalatok a válsághelyzet miatt rákényszerültek az innovációra és az informatikai infrastruktúra megfelelő kialakítására, hogy továbbra is fenntarthassák a zavartalan működésüket. Komoly változásokon mentek át ezek a szervezetek, de később ezek a kényszer fejlesztések mindenképpen meg fognak térülni valamilyen formában. A járvány miatt a nagyvállalatok kénytelenek voltak startup cégek sebességével működni, hogy fenntarthassák a zavartalan működésüket. Megvizsgálom az esettanulmány elemzésén keresztül, hogy képesek lennének-e gyorsabban fejlődni, illetve, hogy miként állnak hozzá a nagyvállalatok a digitalizációhoz. Megvizsgálom, hogy a vállalat munkavállalói hogyan szoknak hozzá az új és innovatív megoldásokhoz, illetve a környezetváltozáshoz, ezt alátámasztom adatokkal és mérésekkel. Megvizsgálom, hogy az otthoni munkavégzéshez lévő hozzáállás a szolgáltatói szektorban tevékenykedő szervezetek körében hogyan és milyen mértékben fog megváltozni. A szakdolgozatban említett innovációs lehetőségeket biztosító eszközök és szoftvereken kívül a piacon még számos korszerűsítő innovatív eszköz megtalálható. Ezekben még óriási potenciál van, amit ki lehet használni, hogy a vállalat olyan mértékű piaci előnyre tegyen szert más cégekkel szemben, amit más módszerekkel nem tudna elérni. Amilyen ütemben fejlődik a világ és a technológia, ugyanolyan lépésben meg kell próbálni fenntartani ezt a fejlődést a szolgáltatói szektorban lévő vállalatok körében is. Ha belegondolunk, akkor általában egy átlagos ember mindig az egyszerűbb, jobb, modernebb szolgáltatást fogja igénybe venni, ezáltal sokkal nagyobb ügyfélkört tud kialakítani az adott szervezet, aminek hatására növelni tudják a profitot. Tehát az innováció nem csak a szolgáltatást igénybe vevő embereknek lesz jó, hanem a szolgáltatást nyújtó vállalatnak is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Boda Márton Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Honfi Vid Sebestyén
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitalizáció, digitalizálás - digitalizáció, folyamatautomatizálás, folyamatoptimalizálás, koronavírus, munkafolyamatok, Nintex, optimalizálás, robotok, SharePoint, szoftverrobotok, UiPath, workflow
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:09
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet