A könyvvizsgálati munkafolyamat bemutatása egy adott cég mintáján keresztül

Palotás Vivien Liza (2020) A könyvvizsgálati munkafolyamat bemutatása egy adott cég mintáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (323kB)
[thumbnail of Témavázlat, összefoglaló.pdf] PDF
Témavázlat, összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 12..

Download (452kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a könyvvizsgálatot, annak munkafolyamatait és főbb lépéseit, illetve az általános sajátosságait elemzem, fókuszban a vevő követelésekkel és az egyes adótételek könyvvizsgálatában.Témaválasztásom oka két szempontból tevődik össze. Egyrészt az imént említett aktualitás, hiszen manapság nagyon is fontos, hogy az egyes gazdasági társaságok reális képet nyújthassanak mind a tulajdonosaiknak, mind a piaci szereplőknek, a befektetőknek és hitelezőknek a vállalkozás múltbéli és jelenbéli vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmi helyzetéről. Másrészt a szakma szeretete, hiszen jó magam is e dolgozat írása közben szakmai gyakorlatomat a világ egyik legnagyobb könyvvizsgálócégénél töltöm és reményeim szerint kellőképpen felhasználhatom majd a megszerzett tudásom a szakma fortélyairól tanulmányom írásához, melynek célja egy könyvvizsgáló precizitásával kivitelezett, szakmailag helytálló vizsgálat.Hasonlóan a nemzetközi viszonylatokhoz a könyvvizsgálat Magyarországon is egyre inkább jelentős szerepet kap, sőt gyakori eset, hogy olyan gazdasági társaságok is ellenőriztetik könyveik helyességét, akik egyébként törvényileg könyvvizsgálatra nem kötelezettek. Ennek oka abban rejlhet, hogy egy harmadik fél általi megerősítés, ellenőrzés garanciát nyújthat arra, hogy üzleti tevékenységük törvényesen működik.Dolgozatomban egy könyvvizsgálatra nem kötelezett vállalkozás pénzügyi beszámolóját könyvvizsgáltam. dolgozatom fontos részét képezte az alapos elméleti háttér bemutatása. Egy rövid történelmi háttér bemutatásával indítottam el dolgozatom, hiszen mint már említettem fontos volt számomra, hogy szakmában nem jártas emberek is pontosan megértsék, hogy mi is az, és hogy miért is volt szükség a könyvvizsgálat kialakulására. Ezután részletesen kifejtettem a könyvvizsgálat definícióját, célját, alapelveit és a könyvvizsgálói kötelezettséget, illetve a könyvvizsgálati állításokat.Mivel dolgozatomban fő célom volt a munkafolyamat lépéseinek bemutatása, így a megbízás felmerülésétől a könyvvizsgálói jelentésig végig vettem a munkafolyamatokat.A szükséges elméleti háttér ismertetése után tértem rá dolgozatom fő témájára, amelyben a vevőkövetelések könyvvizsgálati sajátosságait továbbá az adózással kapcsolatos egyszerűbb vizsgálatokat folytattam le. Foglalkoztam az egyenlegközléssel, az árbevétel tesztel, a fordulónapi devizás tételek értékelésével az időbeli elhatárolásokkal, továbbá az általánosforgalmi adóval, a társasági adóval és a helyi iparűzési adóval. A vevőkövetelések vizsgálatához mintavételezést alkalmaztam és az általam kiválasztott mintából következtettem a sokaság egészére.A dolgozat során elvégzett vizsgálatokban jelentős hibát nem azonosítottam. Úgy gondolom sikerült e rövid idő alatt megszerzett szakmai tapasztalatom segítségével kellő bizonyossággal lefolytatnom az audit munka egy kis részletét.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bencsetler Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Simon Szilvia
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló könyvvizsgálata, könyvvizsgálat, könyvvizsgálat folyamata, könyvvizsgálati kötelezettség, könyvvizsgálati standard
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:08
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet