A banán és a fürtös paradicsom útja az ellátási láncban: folyamat, készletezési pontok, a lánc tagjai közötti kapcsolatok.

Nagy Adrienn (2020) A banán és a fürtös paradicsom útja az ellátási láncban: folyamat, készletezési pontok, a lánc tagjai közötti kapcsolatok. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BXVXE5 A banán és a fürtös paradicsom útja az ellátási láncban.pdf] PDF
BXVXE5 A banán és a fürtös paradicsom útja az ellátási láncban.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_TO_Nagy_Adrienn_BXVXE5.pdf] PDF
BA_TO_Nagy_Adrienn_BXVXE5.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (331kB)

Absztrakt (kivonat)

A zöldségek és gyümölcsök szállítása komoly logisztikát igénylő feladat. Szakdolgozatomban ennek a folyamatnak és magának az ellátási láncnak jártam utána.  Az ellátási lánc egy összetett folyamat, mely az évek során komoly átalakuláson ment keresztül. Ez visszavezethető arra, hogy a fogyasztók igényei is radikálisan változtak. Kialakult a termékburjánzás, a folyamatosan növekvő elvárások a vállalatok felé, melyek igen megnehezítik, illetve kihívások elé helyezik azok működését, életét. A szállítmányozás is modernizálódott, melynek hatására olcsóbb, biztonságosabb és gyorsabb lett a termékek egyik pontból a másikba való eljuttatása. A vizsgálatom tárgya, hogy miért nem fogyasztunk elegendő gyümölcsöt és zöldséget Magyarországon, számos okra vezethető vissza. Felvetésem, miszerint az alacsonyabb ár, magasabb fogyasztási arányt hozna magával a kutatásom eredményében is előkerül. Emellett persze nem elhanyagolható a termék minősége, származása és csomagolása sem. Kutatásom célja az, hogy megismertessem az olvasóközönséggel a statisztikákban előforduló fogyasztási arány mértékét, miértjét és ezek okát. A vizsgálatot 2020 második felében egy online kérdőív formájában végeztem (N=574). Melynek eredménye, hogyha olcsóbbak lennének a termékek, nagy valószínűséggel többen fogyasztanának ezekből. Emellett a származási hely is jelentős mértékben befolyásoló tényező a vásárlásnál. A kutatásomban nem szegmentáltam az alanyokat, csak korcsoportokra bontottam. Kulcsszavak: ellátási lánc, logisztika, beszerzés, zöldség, gyümölcs

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kozma Tímea
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
Laurinyecz László
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszerzés, ellátási lánc, gyümölcs, logisztika, zöldség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:08
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet