A könyvvizsgáló és a belső ellenőrök kapcsolatából adódó kockázatok

Németh Fanni Krisztina (2020) A könyvvizsgáló és a belső ellenőrök kapcsolatából adódó kockázatok. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Németh_Fanni_NTAPVK.pdf] PDF
Németh_Fanni_NTAPVK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Németh_Fanni_NTAPVK.pdf] PDF
BA_TO_Németh_Fanni_NTAPVK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (533kB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásom kiindulópontjának az ellenőrzés általános bemutatását választottam. Véleményem szerint szükséges megismerni az ellenőrzés fogalmát, jellemzőit, ahhoz, hogy értelmet nyerjen a vállalkozások ellenőrzési rendszere: a belső ellenőrzés és a könyvvizsgálati ellenőrzés. Mindkét ellenőrzési típus esetén először a szabályozási oldalt mutattam be, majd magát az ellenőrzési folyamatot. Annak érdekében, hogy a könyvvizsgáló és a belső ellenőrök kapcsolata körvonalazódjon az olvasóban: a belső és a könyvvizsgálati ellenőrzés ismertetése során kiemeltem azon részeit az ellenőrzési folyamatnak, ahol az együttműködés létrejöhet.A belső ellenőrzés esetében a Belső Ellenőrök Nemzetközi Szervezete (IIA) által kidolgozott Normákat, az Etikai Kódexet használtam fel elsősorban a szabályozásának megismeréséhez. Az IIA standardok túl a belső kontrollrendszert a COSO Internal Control - Integrated Framework standardrendszer is normalizálja, így a COSO kocka is ismertetésre került a szakdolgozatomban. A fejezet utolsó alpontjaként pedig az IIA Normák gyakorlati megvalósulását fogalmaztam meg.  A könyvvizsgálati ellenőrzés szabályozásának ismertetésére több hazai törvényt beemeltem a szakdolgozatomba (2000 évi C. törvény a számvitelről, 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről, 2007. évi LXXV. törvény a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről), illetve a kapcsolódó Nemzetközi Könyvvizsgálati Standardok (ISA) is bemutatásra kerültek. A Nemzetközi Könyvvizsgálati Standardokban foglaltak gyakorlati bemutatása mellett az eddigi munkatapasztalatomat is beleszőttem a dolgozatomba.  A belső ellenőrzés és a könyvvizsgálati ellenőrzés megismerése után, úgy éreztem, hogy kellő tudást szereztem ahhoz, hogy megkezdjem a könyvvizsgáló és a belső ellenőrök kapcsolatának feltérképezését. A legnagyobb segítséget a 610. témaszámú ISA standard adta. A standardban foglaltak alapján vezettem végig a könyvvizsgáló és a belső ellenőrök kapcsolatát: az együttműködés fajtátit, kialakulásának kritériumait, a közös munkában rejlő és az abból származó kockázatokat. 

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bán Erika
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK
Huszár Milán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: belső ellenőrzés, belső ellenőrzési normák, könyvvizsgálat folyamata, könyvvizsgálati kockázat(ok), könyvvizsgálati standard
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:08
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet