Egy vállalat informatikai infrastruktúrájának bemutatása, fejlesztése és gazdasági hatásainak elemzése

Sas Dorián (2021) Egy vállalat informatikai infrastruktúrájának bemutatása, fejlesztése és gazdasági hatásainak elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Zarodolgozat_Sas-Dorián_HMWPZI.pdf] PDF
Zarodolgozat_Sas-Dorián_HMWPZI.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of FOSZK_OF_Sas_Dorián_HMWPZI.pdf] PDF
FOSZK_OF_Sas_Dorián_HMWPZI.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (257kB)

Absztrakt (kivonat)

A záródolgozatomban egy olyan gazdaságtechnikai témát dolgoztam fel, mely bemutatja, hogy az informatikai infrastruktúra megfelelő kiépítése és korszerűsítése hozzájárul a gazdasági sikerekhez, fejlődéshez. A folyamatosan fejlődő informatikai rendszerek ismerete és alkalmazása stratégiai feladat a vállalatok számára, ami számos előnnyel jár. A számítógépes hálózatok segítségével felgyorsul a kommunikáció és az adatforgalom, ami a cég növekedését eredményezheti.A témaválasztásom indoka ezen gondolatokra alapszik, mely bemutatja hogy milyen előnyökkel jár a hálózat kiépítése, a téma aktualitását pedig igazolja az ágazat folyamatos, robbanásszerű fejlődése. A szakmai gyakorlat során betekintést nyertem egy vállalat informatikai rendszerébe, hálózati felépítésébe, az elvégzett feladatok pedig hozzájárultak a téma kidolgozásához nélkülözhetetlen ismeretek megszerzéséhez.Dolgozatomban bemutatom a hálózatok működését, felépítését, illetve a kiépítéshez szükséges eszközöket, megoldásokat. Ezután a hálózatok csoportosítását taglaltam, a vezetékes és vezeték nélküli hálózatok jellemzőit ismertettem, valamint a kommunikáció, adatforgalom biztosításához szükséges átviteli közegeket. Megfogalmaztam továbbá a hálózati címzés lényegét és a címosztályok szerepét, valamint röviden említést tettem az OSI modell rétegeiről is. Ezek után részleteztem a hálózati infrastruktúra szerepét, a gazdaságra és gazdasági szereplőkre gyakorolt hatásait, melyek alapján egyértelműen megállapítható az informatikai rendszerek szerepe és szükségessége a vállalatok számára.A dolgozat második részében került leírásra az informatikai infrastruktúra fejlesztési projekt a tervezéstől a megvalósításig, valamint a hálózat kialakításához használt eszközök és átviteli közegek bemutatása. A projektnek köszönhetően a szakmai gyakorlaton sikerült elmélyítenem és kibővítenem a témaválasztásom által indokolt ismereteimet és ezek alapján gazdasági és egyéb következtetéseket és megállapításokat levonni. Ezen következtetések alapján, a megfelelően kiépített IT infrastruktúra olyan előnyökhöz juttatja a vállalatot, melyek egyértelműen hozzájárulnak a gazdasági sikerhez. Ide sorolható többek között az elektronikus kereskedelem, a precíz ügyfélszolgálat működtetése, a vendégek és a dolgozók ellenőrizhetősége, igényeinek felmérése, gyors, folyamatos és pontos adatfeldolgozás, kommunikáció, beszerzések, valamint pénzügyi tranzakciók lebonyolítása. A megfelelően kiépített hálózat továbbá biztonságot és adatvédelmet nyújt, valamint lehetővé teszi az online felügyeletet, megfigyelést és egyszerű karbantartást.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Drumár Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Szigili Krisztina
Belső
Mestertanár, Gazdaságinformatika Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gazdasági hatásvizsgálat, hálózatépítés, hálózati ismeretek, hálózatok, infrastruktúrafejlesztés, weboldal tervezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:06
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:06

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet