Az operatív terezés elmélete és gyakorlata egy nagyvállalatnál

Márton András Zoltán (2020) Az operatív terezés elmélete és gyakorlata egy nagyvállalatnál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Márton András ocp4xi SZD_v3.pdf] PDF
Márton András ocp4xi SZD_v3.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (1MB)
[thumbnail of 20201211111319.pdf] PDF
20201211111319.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (364kB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas_Márton András ocp4xi_V2.pdf] PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas_Márton András ocp4xi_V2.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (219kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÁS   A dolgozatom témájául az operatív tervezést választottam, még pedig elméleti és gyakorlati szempontok szerinti összevetését, egy nagyvállalat folyamatain keresztül. A kiválasztott vállalat a Siemens Energy Kft., (korábban Siemens Zrt.) csepeli telephelye lett, ahol száraz-, és olajtranszformátorok gyártása zajlik. Az elméleti anyag feldolgozásához, leginkább a Taktikai és Operatív tervezés, BGE PSZK kurzus oktatási segédanyagát, illetve a kapcsolódó szakirodalmat használtam fel. A vizsgált vállalatnál gyakorlatban használt folyamatokról interjúk során gyűjtöttem adatokat. Az interjú alanyaim az értékesítési osztály vezetője, a controlling osztály munkavállalói, illetve osztályvezetője, egy gyártás tervező kolléga, egy beszerző kolléga, a technológiai osztály vezetője, valamint a humánerőforrás osztály vezetője voltak. Megvizsgáltam az értékesítés tervezését, ahol meghatározzák az értékesíteni tervezett termékek mennyiségét és összetételét, a gyártás tervezését, ahol az értékesítési tervben megfogalmazott termékek gyártását tervezik, illetve vizsgálják, az ahhoz szükséges kapacitást. Az erőforrások tervezését, amilyen folyamán, a gyártáshoz szükséges emberi és gépi szükségletet mérik fel, és határozzák meg, a készletek tervezését, ami a szükséges anyagok, illetve félkész termékek mennyiségét, rendelkezésre állását, készletszintjét elemzi, tervezi. Illetve a pénzügyi tervezést, amely a folyamat végén egy összefoglaló tevékenység is egyben, minden részterv anyagi vonzata itt kerül összevetésre vállalati szinten. Az üzleti terv megmutatja, hogy milyen teljesítményre lesz képest a vállalat, elegendő-e a tulajdonosok, befektetők elvárásainak megfeleléshez.  A vizsgálat eredményét összevetettem az elméleti anyaggal, és levontam a következtetéseke. Ahol lehetőséget láttam a fejlesztésre, ott javaslatokat tettem. Például a vállalati struktúra jelenlegi állapota nem feltétlenül a leghatékonyabb egy ilyen komplex működésű termelő cégnek. Jelenleg vonalbéli vállalati felépítés van, azonban a decentralizált talán megfelelőbb lenne az információk helyben kezeléséhez, illetve a hibák megelőzéséhez. Problémaként említettem a kiszervezett számvitelt, ami egyfelől olykor hibákat vét, másfelől a controlling osztályra számiteli ellenőrző feladatokat kényszerít, a hibák elkerülése végett. Egy könyvelési hiba mind az elemzés, mint a tervezés során valótlan képet szolgáltat, ezért ezeket minimalizálni kell. A termelés által visszajelentett munkaórák pontatlansága szintén egy jelentős faktor a tervezésben, erre megoldás lehetne egy más típusú ösztönző rendszer a termelésben dolgozók számára. Összességében a folyamatok jól működnek a Siemens Energy Kft.-nél, van néhány fejlesztendő terület, folyamatosan vizsgálják hol lehet fejlődni, és vannak akciók, amelyek javítanak a teljesítményen.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Nagy Ágnes
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Zatykó Zsuzsanna
Belső
Mestertanár, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: controller, controlling tervezés, éves tervezés, nagyvállalat, operatív tervezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:05
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet