A Celanese Magyarország Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján

Vékony Emese (2020) A Celanese Magyarország Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Vékony Emese_GUUTE9_Szakdolgozat.pdf] PDF
Vékony Emese_GUUTE9_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (168kB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas.pdf] PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (357kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom célja a Celanese Magyarország Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének értékelése volt 2015 és 2019 között. Az elemzéshez felhasznált adatokat a vállalkozás pénzügyi kimutatásai biztosították, azaz a mérleg és az eredménykimutatás. Következtetéseimet ezekre az adatokra és a tanulmányaim során elsajátított elemzési technikákra alapoztam, kiegészítve további szakirodalomban fellelhető ismeretanyagokkal. A beszámolóban sok lényeges információ fellelhető a vállalat működésével, szokásos üzletmenetével kapcsolatban, továbbá a gazdasági helyzetéről és annak változásáról is képet kaphatunk, mind külső mind belső felhasználóként. Dolgozatom első részében egy szakirodalmi áttekintést készítettem, összefoglalva az elemzéshez szükséges alapvető számviteli ismereteket, kifejtve az elemzés fontosságát és röviden összegyűjtve az elemzés lehetséges módszereit. Majd bemutattam a vállalatot, a létrejöttének célját, alapvető tevékenységi köreit. A cég számviteli politikáját is röviden ismertettem a vállalkozás főbb jellemzőinek, sajátosságainak megemlítése mellett. Ezt követte a dolgozatom fő része a vállalkozás vagyoni-, majd pénzügyi-, végül pedig a jövedelmezőségi helyzetének elemzése és értékelése a korábban említett öt év adatai alapján. A vagyoni helyzet értékelése céljából elsőként vertikális majd horizontális mutatószámok felhasználásával vizsgáltam a vállalkozás eszköz- és forrásoldalát. Az eszközökön belül a forgóeszközöket vizsgáltam részletesebben nagy arányuk miatt. A forrásoldalon ugyanezen okból a saját tőke vizsgálatára helyeztem hangsúlyt. Ezt követően a vállalat pénzügyi helyzetét vizsgáltam a megadott időszak során, szintén a mérleg adatait felhasználva, kiegészítve az eredménykimutatással. A vállalkozás likviditási helyzetének vizsgálata speciális, hiszen tagvállalataival cash pool rendszer alá tartozik, amely közös számlavezetési rendszert a likviditás biztosítása érdekében alakították ki. Ennek bemutatása után nagyvonalúan elemeztem a cash flow-t is. Az utolsó nagyobb fejezetben a vállalkozás jövedelmezőségi helyzetét vizsgáltam, elsősorban az eredménykimutatáson keresztül. Ebben a részben az árbevétel-, a tőke-, az élőmunka-, és az eszközarányos jövedelmezőségi mutatókon keresztül alkottam képet a cég jövedelmezőségi helyzetéről. Szakdolgozatom zárásaként az összefoglaló részben kiemeltem a gazdasági elemzés során tett lényegesebb megállapításaim és következtetéseim.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szabó Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Török Martina Zsófia
Belső
egyetemi tanársegéd, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Celanese Magyarország Kft., elemzés(ek), jövedelmi helyzet, pénzügyi helyzet, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:05
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet