Digitalizáció az adótanácsadásban

Mészáros Ádám (2020) Digitalizáció az adótanácsadásban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Digitalizáció az adótanácsadásban.pdf] PDF
Digitalizáció az adótanácsadásban.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2030. December 10..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkositasi-kerelem-2020 (1).pdf] PDF
Titkositasi-kerelem-2020 (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (148kB)
[thumbnail of BA_TO_Mészáros_Ádám_DG1VPY.pdf] PDF
BA_TO_Mészáros_Ádám_DG1VPY.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2030. December 10..

Download (224kB)

Absztrakt (kivonat)

Az én témám a „Digitalizáció az adótanácsadásban”, amely közel áll a munkámhoz. Jelenleg, ahol a dolgozom cégnél egy éve vagyok az adózási csoportnál, ahol lehetőségem nyílt két nagy projektben is részt venni, amely a digitalizációról szólt.A dolgozatom első része tartalmaz egy interjút a vezetőmmel, hogy hogyan változott ez a munkakör az elmúlt 10 évben. Továbbá a digitalizációs adóhatósági fejlesztéseket (EKÁER, Online Számla, SAF-T,EMCS). Legnagyobb mélységben az EKÁERT és az Online Számlát vizsgáltam. Az Online Számla 3.0-s fejlesztéséről is szó esik, amely a jövőben a vállalkozások fejlesztéseinek nagy részét fogja magába foglalni, miszerint az adóhatóság képes lesz látni a vállalkozás számláinak jelentős részét.A dolgozatom második részében leírtam részletesen a cégnél két nagy adózáshoz kapcsolódó fejlesztést a VAT Botot és a VAT Toolt.Mindkét fejlesztésben aktívan részt vettem, ezért betekintést nyertem, mikor találkozik a programozás és az adózás szabályai, illetve jogi elvárások az adóhatóság része felől. Számomra lenyűgöző látni ezeknek a munkaterületeknek az együttműködését.A VAT Tool és a VAT Bot mindennapi működésére, szerepére is kitértem.A dolgozat harmadik felében a digitalizáció jövőjét, illetve a kérdőívem eredményét mutattam be. A saját véleményem a témában is ebben a részben került kifejtésre, én az Online Számla 3.0-ra még nem látom felkészültnek az Online Számla oldalát. Olvastam sok fórumot és a szoftverfejlesztők nagyobb százalékának a véleménye is ez az Online Számla 3.0-ra való átállásról. A digitális adóztatásra az Európai Uniónak vannak iránymutatásai, de még nem értek el nagyobb sikereket, hogy hogyan lehetne a digitális cégeket a legmegfelelőbben megadóztatni.A kérdőívben az adótanácsadók egyértelműen arra szavaztak, hogy hasznos a digitalizáció ebben a munkakörben is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dobi Gabriella
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adótanácsadás, adózás, digitalizálás - digitalizáció, NAV, VAT
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:03
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet