Digitalizáció az adótanácsadásban

Mészáros Ádám (2020) Digitalizáció az adótanácsadásban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Digitalizáció az adótanácsadásban.pdf] PDF
Digitalizáció az adótanácsadásban.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2030. December 10..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkositasi-kerelem-2020 (1).pdf] PDF
Titkositasi-kerelem-2020 (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (148kB)
[thumbnail of BA_TO_Mészáros_Ádám_DG1VPY.pdf] PDF
BA_TO_Mészáros_Ádám_DG1VPY.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2030. December 10..

Download (224kB)

Absztrakt (kivonat)

Az én témám a „Digitalizáció az adótanácsadásban”, amely közel áll a munkámhoz. Jelenleg, ahol a dolgozom cégnél egy éve vagyok az adózási csoportnál, ahol lehetőségem nyílt két nagy projektben is részt venni, amely a digitalizációról szólt.A dolgozatom első része tartalmaz egy interjút a vezetőmmel, hogy hogyan változott ez a munkakör az elmúlt 10 évben. Továbbá a digitalizációs adóhatósági fejlesztéseket (EKÁER, Online Számla, SAF-T,EMCS). Legnagyobb mélységben az EKÁERT és az Online Számlát vizsgáltam. Az Online Számla 3.0-s fejlesztéséről is szó esik, amely a jövőben a vállalkozások fejlesztéseinek nagy részét fogja magába foglalni, miszerint az adóhatóság képes lesz látni a vállalkozás számláinak jelentős részét.A dolgozatom második részében leírtam részletesen a cégnél két nagy adózáshoz kapcsolódó fejlesztést a VAT Botot és a VAT Toolt.Mindkét fejlesztésben aktívan részt vettem, ezért betekintést nyertem, mikor találkozik a programozás és az adózás szabályai, illetve jogi elvárások az adóhatóság része felől. Számomra lenyűgöző látni ezeknek a munkaterületeknek az együttműködését.A VAT Tool és a VAT Bot mindennapi működésére, szerepére is kitértem.A dolgozat harmadik felében a digitalizáció jövőjét, illetve a kérdőívem eredményét mutattam be. A saját véleményem a témában is ebben a részben került kifejtésre, én az Online Számla 3.0-ra még nem látom felkészültnek az Online Számla oldalát. Olvastam sok fórumot és a szoftverfejlesztők nagyobb százalékának a véleménye is ez az Online Számla 3.0-ra való átállásról. A digitális adóztatásra az Európai Uniónak vannak iránymutatásai, de még nem értek el nagyobb sikereket, hogy hogyan lehetne a digitális cégeket a legmegfelelőbben megadóztatni.A kérdőívben az adótanácsadók egyértelműen arra szavaztak, hogy hasznos a digitalizáció ebben a munkakörben is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adótanácsadás, adózás, digitalizálás - digitalizáció, NAV, VAT
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:03
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet