Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének költségvetésének tervezése, helyzetének elemzése

Szabó-Bozsik Iringó Villő (2020) Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének költségvetésének tervezése, helyzetének elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Szabo-Bozsik_Iringo_Villo_OFMI6R.pdf] PDF
Szakdolgozat_Szabo-Bozsik_Iringo_Villo_OFMI6R.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 09..

Download (1MB)
[thumbnail of IM_titkosítási kérelem.pdf] PDF
IM_titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (28kB)
[thumbnail of SZTK_TO_Szabo-Bozsik_Iringo_Villo_OFMI6R.pdf] PDF
SZTK_TO_Szabo-Bozsik_Iringo_Villo_OFMI6R.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 09..

Download (579kB)
[thumbnail of Szabo-Bozsik_Iringo_nyilatkozat_önallo_munkarol.pdf] PDF
Szabo-Bozsik_Iringo_nyilatkozat_önallo_munkarol.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 09..

Download (166kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a költségvetési szervek helyzetét, gazdálkodását és a költségvetésük elkészítését szerettem volna bemutatni Magyarország Európa Unió melletti Állandó Képviseletének példáján keresztül. Szakdolgozati munkámban elemeztem az Állandó Képviselet 2017 és 2019 közötti költségvetési beszámolóit, valamit 2017 és 2021 közötti előirányzatait. Kitűzött célom volt, hogy az elemzéseim során kiderüljön, hogyan változik évről-évre az éves költségvetés fő bevételi és kiadási tételei és az, hogy a változások milyen gazdasági eseményekkel állnak összefüggésben. A felsoroltakon túl célom volt, hogy megismerjem, hogyan és milyen szempontok alapján állítja össze az EUÁK éves költségvetési előirányzatait; illetve megvizsgáltam, hogy az évek folyamán az előirányzat tervezés a teljesítésekhez képest számszaki szempontból pontosabb vagy pontatlanabbá vált. A költségvetési tervezés pontosságával kapcsolatban szerettem volna azt is megtudni vajon befolyásolta-e a tervezést az, hogy az Állandó Képviseletet 2019-ben áthelyezték az Igazságügyi Minisztériumhoz, és ebből fakadóan más gazdasági főosztály állította össze a költségvetést. Szakdolgozatomban bemutattam az EUÁK alapvető feladatait, szerkezeti felépítését és működését. Leírtam milyen szempontok alapján állítják össze a következő költségvetési évre vonatkozóan az előirányzatokat, valamint azt, hogy milyen évközben felmerülő változások indukálhatják az előirányzatok módosítását. Elemeztem a 2017-2021 évek beszámolóit és előirányzatait, és megvizsgáltam, az előirányzat készítés pontosságának változását. Elemeztem a       kiadásokat, bevételeket és költségvetési maradványokat a vizsgált időszakban és tételesen is megvizsgáltam a változásaikat. A felsoroltakon kívül elemeztem még az Állandó Képviselet vagyoni helyzetét a vizsgált időszakban. Szakdolgozati munkám során sikerült választ kapnom a feltett kérdéseimre és elértem a kitűzött célokat. Sikerült megismernem részletesebben, milyen módon állítják össze a költségvetési szervek előirányzatait és, azt hogy milyen tényezők befolyásolják az EUÁK költségvetését. Választ kaptam arra, hogy ténylegesen befolyásolta az EUÁK áthelyezése a költségvetést, hiszen az előirányzat készítése pontosabbá vált és kevesebb maradvány is képződött (rendelet változás is befolyásolta) az Igazságügyi Minisztériumhoz való áthelyezést követően. Ezen kívül az is megmutatkozott, hogy a személyi kiadások változása bír a költségvetésre a legnagyobb befolyással, amit igen kis jelentőségű változások is nagymértékben tudnak befolyásolni. Az EUÁK vagyoni helyzetével kapcsolatban megállítható, hogy a befektetett eszközök értéke folyamatosan növekszik, ami a folyamatos felújításoknak köszönhető, és ez a folyamat várhatóan a következő évek folyamán is folytatódni fog.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Mérnök közgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szabóné Farkas Erika Erzsébet
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Tóth Gitta
Belső
főiskolai docens, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló elemzés, előirányzat, EUÁK, költségvetés tervezése, maradvány elszámolás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:03
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet