Nonprofit szervezetek beszámolási és egyéb jelentési kötelezettségeinek bemutatása a Szolnoki Szigligeti Színház Nonprofit Kft-n keresztül

Szabó Enikő (2020) Nonprofit szervezetek beszámolási és egyéb jelentési kötelezettségeinek bemutatása a Szolnoki Szigligeti Színház Nonprofit Kft-n keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_B_Szabó_Enikő_AV04DS_Szakdolgozat.pdf] PDF
BA_B_Szabó_Enikő_AV04DS_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 09..

Download (2MB)
[thumbnail of BA_Szabó_Enikő_AV04DS_Titkosítási kérelem.pdf] PDF
BA_Szabó_Enikő_AV04DS_Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (336kB)
[thumbnail of BA_TO_Szabó_Enikő_AV04DS.pdf] PDF
BA_TO_Szabó_Enikő_AV04DS.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 09..

Download (291kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban egy nonprofit gazdasági társaság beszámolási és jelentési kötelezettségeit mutatom be a Szolnoki Szigligeti Színház Nonprofit Kft-n keresztül. Célom a Színház adatszolgáltatási feladatait áttekintve, a nonprofit és közhasznú jellegéből adódó kötelezettségek megállapítása.  A nonprofit gazdasági társaságot elhelyezem a nonprofit szférában, amely a Civil törvény alapján nem tartozik a civil szervezetek körébe. Azonban a vizsgált társaság közhasznú minősítésű, ezáltal a Civil törvény ezen rendelkezései vonatkoznak rá. Egyéb szabályok közül a Ptk. foglalkozik a gazdasági társaságokkal, a Cégtörvény a közhasznú minősítésű társaságok működésével, a Számviteli törvény főszabályként a könyvvezetési és beszámolási kötelezettségével. Mindemellett szabályozza még a közhasznú gazdasági társaságokat a társasági adó megállapításával és az adóalap módosító kedvezményekkel kapcsolatban a Társasági adóról szóló törvény is.  Bemutatom a színház tulajdonosa - a szolnoki Önkormányzat - irányába teljesítendő kötelezettségeket, amelyek a következők: havi pénzügyi forgalomról, likviditási ütemtervről adatszolgáltatás, hasznosításra átvett eszközök nyilvántartása, értékcsökkenése, üzleti terv készítés és éves beszámoló készítési kötelezettség, valamint az önkormányzati támogatás elszámolásával kapcsolatos kötelezettség. Áttekintem az adóhatóságok irányába benyújtandó bevallásokat, amelyek a Nemzeti Vám és Adóhivatal irányába az Általános Forgalmi Adó bevallás, az alkalmazottaknak teljesített kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő valamennyi adóról a járulékbevallás, a rehabilitációs hozzájárulási adóbevallás, és a társasági adóbevallás. Az önkormányzati adóhatóság részére megfizetendő gépjárműadót és az iparűzési adó kötelezettséget. Továbbá bemutatom a szakmai beszámolók között a színház által készítendő évadbeszámolót, amely a központi költségvetési támogatás megállapításának alapja, és az így elnyert támogatás elszámolását. Végezetül ismertetem a Központi Statisztikai Hivatal részére beküldendő éves statisztikákat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kántor Andrea
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámolási kötelezettség, gazdasági társaság(ok), közhasznú társaság, nonprofit szektor, nonprofit szervezet(ek), üzleti terv
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:03
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet