Egyes adózás előtti eredmény csökkentési lehetőségek számbavétele társasági adó hatálya alatt, valamint adómegtakarítási lehetőség meghatározása a kisvállalati adó alanyaként

Suki-Feke Krisztina (2020) Egyes adózás előtti eredmény csökkentési lehetőségek számbavétele társasági adó hatálya alatt, valamint adómegtakarítási lehetőség meghatározása a kisvállalati adó alanyaként. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Suki-Feke Krisztina_XRZ4PC_Szakdolgozat.pdf] PDF
Suki-Feke Krisztina_XRZ4PC_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (762kB)
[thumbnail of BA_TO_Suki-Feke_Krisztina_XRZ4PC.pdf] PDF
BA_TO_Suki-Feke_Krisztina_XRZ4PC.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (519kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom fő célja, hogy megállapítsam (a teljesség igénye nélkül), hogy az adott adózónak a társasági adó alanyaként, milyen lehetőségei vannak az adózás előtti eredmény csökkentésére. Dolgozatom jelentős részében a „Firma kft” által a jövőben megvalósítandó beruházásokra koncentrálok, tehát ehhez kapcsolódóan kívánom feltárni a gazdálkodó adóoptimalizálási lehetőségeit. A beruházás megvalósítására vonatkozóan elemzem a fejlesztési tartalékot, a KKV-k beruházási adóalap-kedvezményét, valamint a KKV-k beruházási hitel kamata utáni kedvezményt. Tanulmányom során ismertetem az adott kedvezményt, melyhez a jogszabályokon túlmutatva, a megértést támogató szakmai anyagokat is felhasználom. Ezt követően az egyes adózás előtti eredményt csökkentő tételek gyakorlati bemutatására térek ki. Számokban kifejezem az érvényesíthetőség, valamint az elérhető adómegtakarítás összegét a „Firma kft” adatait alapul véve, valamint kitérek a beruházás meg nem valósításának (kedvezmény érvényesítéséhez kapcsolódó feltételek megsértésének) a jogkövetkezményeire is. Szorosan nem a beruházáshoz kapcsolódóan, de mindenképpen az adóoptimalizálásra, valamint a minél nagyobb nyereség visszaforgatására vonatkozóan, megvizsgálom az elhatárolt veszteséget és a számviteli és az adótörvény szerinti eltérő értékcsökkenési leírási kulcsok alkalmazását. Ezeket szintén mind elméleti, mind gyakorlati oldalról górcső alá veszem. A társasági adó tekintetében a következtetések, javaslatok megállapítása folyamatosan végig kíséri a dolgozatomat, valamint a vizsgálat eredményét táblázatos formában is kimutatom. A szakdolgozatom másik részében egy olyan adónemre térek ki, mely teljesen eltér a társasági adótól, de mégis szorosan kapcsolódik hozzá. Ez a kisvállalati adó, mely tekintetben azt vizsgálom meg, hogy előnyös-e a gazdálkodónak az áttérés, illetve mely területeken, milyen mértékű adómegtakarítást tudna az adózó realizálni. Az adómegtakarítás számszerűsítése előtt bemutatom a kisvállalati adó meghatározásának módját is.A kisvállalati adó vizsgálata során folyamatosan figyelembe veszem a társasági adó elemzése során tett megállapításokat, annak érdekében, hogy a vizsgálatom közben, illetve végén javaslatot tudjak tenni az áttérésre vonatkozóan.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Galántainé Dr. Máté Zsuzsanna
Belső
főiskolai tanár, Pénzügy Tanszék, PSZK
Dr. Kovácsné Dr. Sipos Ágnes
Külső
egyetemi docens, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adóalapcsökkentés, beruházási adókedvezmény, kisvállalati adó, társasági adó, veszteségelhatárolás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:02
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet