Egyes adózás előtti eredmény csökkentési lehetőségek számbavétele társasági adó hatálya alatt, valamint adómegtakarítási lehetőség meghatározása a kisvállalati adó alanyaként

Suki-Feke Krisztina (2020) Egyes adózás előtti eredmény csökkentési lehetőségek számbavétele társasági adó hatálya alatt, valamint adómegtakarítási lehetőség meghatározása a kisvállalati adó alanyaként. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Suki-Feke Krisztina_XRZ4PC_Szakdolgozat.pdf] PDF
Suki-Feke Krisztina_XRZ4PC_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (762kB)
[thumbnail of BA_TO_Suki-Feke_Krisztina_XRZ4PC.pdf] PDF
BA_TO_Suki-Feke_Krisztina_XRZ4PC.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (519kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom fő célja, hogy megállapítsam (a teljesség igénye nélkül), hogy az adott adózónak a társasági adó alanyaként, milyen lehetőségei vannak az adózás előtti eredmény csökkentésére. Dolgozatom jelentős részében a „Firma kft” által a jövőben megvalósítandó beruházásokra koncentrálok, tehát ehhez kapcsolódóan kívánom feltárni a gazdálkodó adóoptimalizálási lehetőségeit. A beruházás megvalósítására vonatkozóan elemzem a fejlesztési tartalékot, a KKV-k beruházási adóalap-kedvezményét, valamint a KKV-k beruházási hitel kamata utáni kedvezményt. Tanulmányom során ismertetem az adott kedvezményt, melyhez a jogszabályokon túlmutatva, a megértést támogató szakmai anyagokat is felhasználom. Ezt követően az egyes adózás előtti eredményt csökkentő tételek gyakorlati bemutatására térek ki. Számokban kifejezem az érvényesíthetőség, valamint az elérhető adómegtakarítás összegét a „Firma kft” adatait alapul véve, valamint kitérek a beruházás meg nem valósításának (kedvezmény érvényesítéséhez kapcsolódó feltételek megsértésének) a jogkövetkezményeire is. Szorosan nem a beruházáshoz kapcsolódóan, de mindenképpen az adóoptimalizálásra, valamint a minél nagyobb nyereség visszaforgatására vonatkozóan, megvizsgálom az elhatárolt veszteséget és a számviteli és az adótörvény szerinti eltérő értékcsökkenési leírási kulcsok alkalmazását. Ezeket szintén mind elméleti, mind gyakorlati oldalról górcső alá veszem. A társasági adó tekintetében a következtetések, javaslatok megállapítása folyamatosan végig kíséri a dolgozatomat, valamint a vizsgálat eredményét táblázatos formában is kimutatom. A szakdolgozatom másik részében egy olyan adónemre térek ki, mely teljesen eltér a társasági adótól, de mégis szorosan kapcsolódik hozzá. Ez a kisvállalati adó, mely tekintetben azt vizsgálom meg, hogy előnyös-e a gazdálkodónak az áttérés, illetve mely területeken, milyen mértékű adómegtakarítást tudna az adózó realizálni. Az adómegtakarítás számszerűsítése előtt bemutatom a kisvállalati adó meghatározásának módját is.A kisvállalati adó vizsgálata során folyamatosan figyelembe veszem a társasági adó elemzése során tett megállapításokat, annak érdekében, hogy a vizsgálatom közben, illetve végén javaslatot tudjak tenni az áttérésre vonatkozóan.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adóalapcsökkentés, beruházási adókedvezmény, kisvállalati adó, társasági adó, veszteségelhatárolás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:02
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet