A COVID-19 koronavírus gazdasági hatása Nagymaros Város Önkormányzatának gazdálkodására, kiemelten az adóbevételek alakulására a 2020.évi költségvetési évben

Varga-Zeit Adrienn (2020) A COVID-19 koronavírus gazdasági hatása Nagymaros Város Önkormányzatának gazdálkodására, kiemelten az adóbevételek alakulására a 2020.évi költségvetési évben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Varga-Zeit_Adrienn_Adózás_TE9K75_szakdolgozat.pdf] PDF
Varga-Zeit_Adrienn_Adózás_TE9K75_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (924kB)
[thumbnail of BA_TO_Varga-Zeit_Adrienn_TE9K75.pdf] PDF
BA_TO_Varga-Zeit_Adrienn_TE9K75.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (284kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájaként a COVID-19 koronavírus járvány Nagymaros Város Önkormányzatának 2020.évi költségvetésére gyakorolt gazdasági hatásait kívánom bemutatni, kiemelten az adóbevételek alakulására tekintettel. A témám alapját jelentő világjárvány és az azzal kapcsolatban hozott intézkedések társadalmi-gazdasági hatásai az élet szinte minden területén megmutatkoznak. Magyarországon a világjárvánnyal összefüggésben tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet alatt számos intézkedés meghozatala vált szükségessé a felmerülő súlyos gazdasági következmények mérséklésre érdekében, melyek közül számos érintette a települési önkormányzatok mindennapi működését és gazdálkodását. Ezek számszerűsített hatásait Nagymaros Város Önkormányzata példáján keresztül mutatom be. Szakdolgozatom felvezetéseként az államháztartás rendszerét, annak alrendszereit, és az azokat meghatározó, működésükkel kapcsolatos jogszabályokat ismertetem. Az államháztartás alrendszereiből kiemelve az önkormányzati alrendszert, bemutatom a helyi önkormányzatok kialakulását, az általuk ellátandó feladatokat és azok finanszírozásának keretszabályait. A feladatellátást biztosító finanszírozási források és az éves gazdálkodás keretét biztosító költségvetés után kiemelten ismertetem a helyi önkormányzatok szuverén adóztatását biztosító helyi adók rendszerét. Mindezen általános ismeretek bemutatása után rátérek Nagymaros Város Önkormányzata 2020.évi költségvetésének rövid bemutatására, kiemelten a helyi adórendeletének tükrében ismertetett, bevezetett helyi adók, települési adó és átengedett központi adó tervszámainak ismertetésére. A veszélyhelyzet során meghozott gazdasági intézkedések közül kiemelt kormányrendeletek és az általuk szabályozott területek bemutatása után, rátérek azok 2020.évi költségvetési év során bekövetkezett számszerűsített gazdasági hatásaira. A feltárt adatokat a 2018.évi és 2019.évi beszámolók adataival összehasonlítva, diagramok segítségével is szemléltetem, mellyel igazolom, hogy a meghozott intézkedések Nagymaros Város Önkormányzatának 2020. évi költségvetésére gyakorolt hatása jelentős bevétel kieséssel járt, és számos nehézséget okozott. Mindazonáltal a vizsgált időszakok tekintetében megállapítom, hogy a felmerülő gazdasági nehézségek ellenére az Önkormányzatnak sikerült működését, éves gazdálkodását stabil keretek között végrehajtani, így előzetes elképzeléseimmel ellentétben a konklúzióként megállapítható tények jobb kilátásokat és eredményeket hoztak. Dolgozatom készítése és munkám során szerzett tapasztalataim, a környezetemből szerzett információk és a jövő évi költségvetési évet érintő gazdasági intézkedések ismeretében szükségesnek találom az Önkormányzat részéről a helyi adóztatás keretében további potenciális területeket feltárni, és akár új települési adó bevezetésével, akár a már bevezetett helyi adók mértékének emelésével további bevételi forrás biztosítását mérlegelni, mindezeket természetesen az adóalanyok teherviselő képességének figyelembevételével.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kovácsné Dr. Sipos Ágnes
Belső
egyetemi docens, Pénzügy Tanszék, PSZK
Szkolnikovics Szilvia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: COVID-19, helyi adó, helyi önkormányzat, helyi önkormányzati gazdálkodás, veszélyhelyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:01
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet