Családi vállalkozásokban végbemenő generációváltás a vendéglátó iparág példáin keresztül

Sándor Barbara Luca (2020) Családi vállalkozásokban végbemenő generációváltás a vendéglátó iparág példáin keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Családi vállalkozásokban végbemenő generációváltás a vendéglátó iparág példáin keresztül.pdf] PDF
Családi vállalkozásokban végbemenő generációváltás a vendéglátó iparág példáin keresztül.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (831kB)
[thumbnail of BA_TO_Sándor_Barbara_Luca_ZM42U3.pdf] PDF
BA_TO_Sándor_Barbara_Luca_ZM42U3.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (170kB)

Absztrakt (kivonat)

Számos kutatás szerint a gazdasági szervezetek Magyarországon többségben családi vállalkozások. Nagy változatosságban vannak jelen a magyar gazdaságban, az egészen pici, pár fős családi vállalkozásoktól, az akár több ezer főt foglalkoztató gazdasági társaságig. A családi vállalkozások a GDP 70-90%-át teszi ki globálisan, az országok többségében a munkahelyek 50-80%-át biztosítja családi vállalkozás, Európai szinten ez a szám 40-50%. Magyarországon a vállalkozások nagy része mikrovállalkozás, melyek többségében nagy szerepe van a családnak. Hazánkban körülbelül 42.000 családi vállalkozás működik jelenleg melyben, csak családtagok dolgoznak. Napjainkban aktuális témaként említeném a generációváltást ezen a területen. A rendszerváltás követően a megnyíló piaci lehetőségek által számos családi vállalkozás jött létre, melyeknél időszerű az utódlás kérdésével foglalkozni. Az alapítást követően 20-30 év múlva esedékes az utódlás folyamata. Hazánkban elmondható, hogy nincs generációkon átívelő tapasztalat az utódlás folyamatában.     A családi vállalkozások folytonos működésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő információ áramlás, valamint a tudás megosztása a következő generáció felé. Az utódlás folyamatában is talán ez nevezhető a legfontosabb tényezőnek. Dolgozatom témája a családi vállalkozásokban végbemenő generációváltás a vendéglátó iparág példáin keresztül. Melyben vizsgálom az utódlás során felmerülő problémákat, valamint megoldást találok rá. A szekunder kutatásom alátámasztása érdekében interjús kutatást végeztem. Megkerestem öt családi vállalkozást, melyben már lezajlott a generációváltás folyamata. Az öt vállalkozás, első, illetve második generációs vezetőivel interjút készítettem. A kérdések végig kísértek, a szekunder kutatás során feldolgozott információkat. A kutatási kérdések négy plusz egy témakörbe sorolhatóak. Családi vállalkozással kapcsolatos kérdések, generációváltás nehézségeivel foglalkozó kérdések, család és a vállalkozás kapcsolata, valamint a generációváltás utáni változásokkal foglalkozó kérdések. Utolsó, mintegy bónusz kérdésként a Covid-19 járvány hatásaival foglalkoztam, milyen hatással van a Világjárvány a vendéglátó iparágban tevékenykedő megkeresett vállalkozásokra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Makai István
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Szilárd
Belső
főiskolai docens, Menedzsment Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: családi vállalkozás, generációváltás, kisvállalkozások, vállalkozás, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:00
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:00

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet