Családi vállalkozásokban végbemenő generációváltás a vendéglátó iparág példáin keresztül

Sándor Barbara Luca (2020) Családi vállalkozásokban végbemenő generációváltás a vendéglátó iparág példáin keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Családi vállalkozásokban végbemenő generációváltás a vendéglátó iparág példáin keresztül.pdf] PDF
Családi vállalkozásokban végbemenő generációváltás a vendéglátó iparág példáin keresztül.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (831kB)
[thumbnail of BA_TO_Sándor_Barbara_Luca_ZM42U3.pdf] PDF
BA_TO_Sándor_Barbara_Luca_ZM42U3.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (170kB)

Absztrakt (kivonat)

Számos kutatás szerint a gazdasági szervezetek Magyarországon többségben családi vállalkozások. Nagy változatosságban vannak jelen a magyar gazdaságban, az egészen pici, pár fős családi vállalkozásoktól, az akár több ezer főt foglalkoztató gazdasági társaságig. A családi vállalkozások a GDP 70-90%-át teszi ki globálisan, az országok többségében a munkahelyek 50-80%-át biztosítja családi vállalkozás, Európai szinten ez a szám 40-50%. Magyarországon a vállalkozások nagy része mikrovállalkozás, melyek többségében nagy szerepe van a családnak. Hazánkban körülbelül 42.000 családi vállalkozás működik jelenleg melyben, csak családtagok dolgoznak. Napjainkban aktuális témaként említeném a generációváltást ezen a területen. A rendszerváltás követően a megnyíló piaci lehetőségek által számos családi vállalkozás jött létre, melyeknél időszerű az utódlás kérdésével foglalkozni. Az alapítást követően 20-30 év múlva esedékes az utódlás folyamata. Hazánkban elmondható, hogy nincs generációkon átívelő tapasztalat az utódlás folyamatában.     A családi vállalkozások folytonos működésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő információ áramlás, valamint a tudás megosztása a következő generáció felé. Az utódlás folyamatában is talán ez nevezhető a legfontosabb tényezőnek. Dolgozatom témája a családi vállalkozásokban végbemenő generációváltás a vendéglátó iparág példáin keresztül. Melyben vizsgálom az utódlás során felmerülő problémákat, valamint megoldást találok rá. A szekunder kutatásom alátámasztása érdekében interjús kutatást végeztem. Megkerestem öt családi vállalkozást, melyben már lezajlott a generációváltás folyamata. Az öt vállalkozás, első, illetve második generációs vezetőivel interjút készítettem. A kérdések végig kísértek, a szekunder kutatás során feldolgozott információkat. A kutatási kérdések négy plusz egy témakörbe sorolhatóak. Családi vállalkozással kapcsolatos kérdések, generációváltás nehézségeivel foglalkozó kérdések, család és a vállalkozás kapcsolata, valamint a generációváltás utáni változásokkal foglalkozó kérdések. Utolsó, mintegy bónusz kérdésként a Covid-19 járvány hatásaival foglalkoztam, milyen hatással van a Világjárvány a vendéglátó iparágban tevékenykedő megkeresett vállalkozásokra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA)

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: családi vállalkozás, generációváltás, kisvállalkozások, vállalkozás, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 13:00
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 13:00

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet