A makrokörnyezet változásának hatása a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. középtávú üzleti stratégiájára és Balanced Scorecard rendszerére

Szénási Renáta Márta (2020) A makrokörnyezet változásának hatása a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. középtávú üzleti stratégiájára és Balanced Scorecard rendszerére. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat _Szénási_Renáta_Márta_B7AYJ6.pdf] PDF
Szakdolgozat _Szénási_Renáta_Márta_B7AYJ6.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2120. December 31..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Szénási_Renáta_Márta_B7AYJ6.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Szénási_Renáta_Márta_B7AYJ6.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (406kB)
[thumbnail of BA_TO_Szénási_Renáta_Márta_B7AYJ6.pdf] PDF
BA_TO_Szénási_Renáta_Márta_B7AYJ6.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2120. December 31..

Download (452kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájaként a makrokörnyezeti változás Fundamenta-Lakáskassza Zrt. középtávú üzleti stratégiájára és Balanced Scorecard rendszerére gyakorolt hatásának vizsgálatát választottam. A vállalat középtávú üzleti stratégiája 2017-ben került módosításra a Balanced Scorecard rendszerre történő áttérés következményeként. Az átdolgozott üzleti stratégia 4 fő célt határozott meg, azonban az 1996. évi CXIII. törvény a lakástakarékpénztárakról 2018.10.17- én hatályba lépett módosítása következtében szükségessé vált a stratégiai célok felülvizsgálata. Munkám során – üzleti elemzőként – megtapasztaltam a jogi környezet gyors és jelentős változásával összefüggő működési módosulásokat, és a szükségessé vált intézkedéseket, folyamatfejlesztéseket. A téma feldolgozása során célul tűztem ki a törvényi szabályozás által indukált stratégiai módosulás, és az ahhoz kapcsolódó mutatószám rendszer elemzését. Szakdolgozatomban bemutattam az érintett lakás-takarékpénztárt, amelyet követően elemeztem a vállalatra ható makro- és mikrokörnyezeti tényezőket. A stratégiai célok megfogalmazása során szerepet játszó belső és külső tényezőket pedig a SWOT analízis segítségével azonosítottam. Ezt követően bemutattam a vállalat középtávú üzleti stratégiáját, kitérve a stratégiai célokra, a célok elérését támogató akciókra, és a kapcsolódó mutatószámrendszerre. A kidolgozott mutatószámrendszer elemeinek, tartalmának bemutatása rávilágított a célteljesülés nyomon követésének módjára. A dolgozat következő részében a jogi környezet változásának körülményeit, mértékét és következményeit elemeztem. Ezt követte a jogi környezet megváltozása utáni időszak vizsgálata, amellyel feltártam a 2017-ben megalkotott és a jelenlegi középtávú stratégia közötti összefüggéseket. A személyes érintettség miatt fontosnak tartottam kiemelni személyes tapasztalataimat is, ahol a megállapított hiányosságok okán javaslatot tettem jövőben teljesítendő feladatokra vonatkozóan. 

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Józsa Balázs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: balanced scorecard, controlling, Fundamenta, kiegyensúlyozott stratégiai mutatószámrendszer, lakástakarék, stratégia, stratégiai mutatószámok, törvényi változások
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:59
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:59

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet