COVID-19 pandémia korai hatásainak felmérése a vállalatok pénzügyi mutatói kapcsán – ágazati kitekintéssel

Rikovics Fanni (2020) COVID-19 pandémia korai hatásainak felmérése a vállalatok pénzügyi mutatói kapcsán – ágazati kitekintéssel. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Rikovics Fanni_Szakdolgozat_FINAL.pdf] PDF
Rikovics Fanni_Szakdolgozat_FINAL.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Rikovics Fanni_Temavazlat-es-osszefoglalas_2020.pdf] PDF
Rikovics Fanni_Temavazlat-es-osszefoglalas_2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (258kB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásom témájaként a Covid-19 járvány okozta gazdasági recesszió kezdeti hatásának felmérését és számszerűsítését választottam, egyes ágazatok vizsgálatában. A dolgozatban górcső alá veszem, hogy a vizsgált ágazatok mennyire voltak felkészülve a pandémia által generált gazdasági válságra, milyen volt a likviditásuk, a tőke- és a költségszerkezetük azt megelőzően. Ezen cél megvalósításához háromlépéses technikát választottam. Első lépésben be kell azonosítanom a vizsgálandó ágazatokat, melyhez segítségül az Opten egyik kutatását vettem. (C1). A kiválasztás után több mutatóval fogom elemezni a vizsgálandó ágazatokat, tudományos módszertannal fogom megvizsgálni, hogy hol vannak különbségek és azonosságok az érintett ágazatokban (C2). Végül tudományos módszerekkel be fogom bizonyítani, hogy az egyik ágazat válságállóbb, mint a másik (C3). Az ágazatok kiválasztásánál a likviditást, az eladósodottságot, valamint a hozzáadott értéket vettem alapul. Így esett a választásom a turizmus és vendéglátás ágazatára (TEÁOR55-56), mint alacsony hozzáadott értéket termelő ágazat, mely rossz likviditással és magas eladósodottsággal rendelkezik és az információ-technológiai szolgáltatás ágazatára (TEÁOR-62), mint magas hozzáadott értéket termelő ágazat, mely jó likviditással és alacsony eladósodottsággal bír. Célkitűzésem, hogy egy hiánypótló tanulmányt készítsek, mely leírja a választott szektorok helyzetét és felkészültségét a válsághelyzetet megelőzően és a vírus alatt ágazatonként és egymáshoz viszonyítva is, mivel e témában ilyen összefoglaló dokumentáció nemzeti tekintetben még nem készült.Feladattervemben az általam felállított hipotéziseket szeretném igazolni vagy cáfolni. A három bizonyítandó hipotézisem a következő: az ágazatok vállságérzékenységét befolyásolja a szektorban elhelyezkedő vállalatok eszközértéke (H1), másodsorban, az ágazatok válságérzékenységét befolyásolja az egyes vállalatok EBITDA-jának a nagysága (H2), végül az egyik ágazat válságálóbb, mint a másik (H3). A dolgozat során a következőkben felsorolt indexeket szeretném kiszámítani. A végrehajtási arány egy gyakorlatban ritkábban számított mutató, azonban a kutatásom során a döntéseim megalapozásához alapmutatónak tartom. A végrehajtási aránnyal szeretném érzékeltetni, hogy az ágazatok mennyire érintettek a válságban. Kiszámításra kerültek a szokásos pénzügyi, likviditási és adósságfedezeti indikátorok is. Ezen túlmenően leképezésre kerültek új pénzügyi mutató is, melyeket az ágazatok stesszmutatóiként is értelmezhetünk. A kutatás módszertana nagyon sokrétű. A dolgozat alaposságát biztosítja: 2 különböző adatbázis elemzés, mélyinterjúk készítése, valamint ezek összehasonlítása nagyvolumenű felmérésekkel is. Ezek segítségével teljesítem kitűzött céljaimat és bizonyítom a felállított hipotéziseimet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gyányi Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázistáblák, ábraelemzés, eladósodás, gazdasági válság és világgazdaság, idősorelemzés, likviditás, likviditásgazdálkodás, mélyinterjú, statisztikai adatelemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:58
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet