Big Data a mezőgazdaságban

Szép Marcell (2020) Big Data a mezőgazdaságban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_SzepMarcell_F06LOY.pdf] PDF
Szakdolgozat_SzepMarcell_F06LOY.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 07..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem Szép Marcell.pdf] PDF
Titkosítási kérelem Szép Marcell.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (599kB)
[thumbnail of BA_TO_Szép_Marcell_F06LOY.pdf] PDF
BA_TO_Szép_Marcell_F06LOY.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 07..

Download (214kB)

Absztrakt (kivonat)

A munkám során mindig azon gondolkoztam, hogy adott folyamatot, hogy lehet egyszerűsíteni. Ezeket az ötleteimet eleinte nem voltam képes összekapcsolni az informatikával, mert nem voltam tisztában a technológiákkal és én se tudtam elképzelni, hogy egy folyamatot, hogyan lehet digitalizálni vagy fejleszteni. A tanulmányaim során és a sok kutatásnak köszönhetően felismertem, hogy a mezőgazdaságban nagyon sok folyamatot lehet automatizálni, ami még nincs megoldva vagy nagyon drága a megoldás, ami kint van a piacon. Ezenfelül teljesen mások a szokások és a környezeti viszonyok például Amerika és Magyarország között, ezért más megoldások jók a mi régiónkban mint, ami ott működik és már letesztelték. A szakdolgozatom elején a hipotézisem az, hogy a digitalizáció és az agrárium összekapcsolható és hosszú távon képes segíteni a modernizációt a ma ismert mezőgazdasági ágazatokon belül. A kutatásom során és a gazdaságok aktív visszajelzése alapján és a tapasztalataimat is beleértve egyértelműen merem állítani, hogy a digitalizáció segít elhozni a mezőgazdaságnak azt a fejlődést, amivel képesek leszünk az egy hektárra jutó terméshozamot növelni úgy, hogy közben kíméljük a környezetünket. Ehhez a fejlődéshez viszont elengedhetetlen a big data technológiák mindennapos használata az agráriumban dolgozók számára, ami segíti őket a gazdálkodás optimális kivitelezéséhez. A szakdolgozatom során több technológiát bemutattam, amikre már a mai világban is lehet számítani a mindennapi termelés során. Ilyen például a drónos monitorozás, a szenzorok által miért adatok, a műholdak által készített képek és a földi járművek által készített tematikus térképek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Borgula Mihály
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Szabó Zsolt Antal
Belső
Mestertanár, Gazdaságinformatika Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, adatfeldolgozás, adatgyűjtés, ábraelemzés, ábrák, mezőgazdaság, zöldség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:58
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet