Magyar lakóingatlanpiac változások elemzése adatvizualizációval

Szentivánszky Szilárd (2020) Magyar lakóingatlanpiac változások elemzése adatvizualizációval. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat____MAGYAR LAKÓINGATLANPIAC VÁLTOZÁSOK ELEMZÉSE ADATVIZUALIZÁCIÓVAL ____ GEEU8W.pdf] PDF
Szakdolgozat____MAGYAR LAKÓINGATLANPIAC VÁLTOZÁSOK ELEMZÉSE ADATVIZUALIZÁCIÓVAL ____ GEEU8W.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_TO_Szentivánszky_Szilárd_GEEU8W.pdf] PDF
BA_TO_Szentivánszky_Szilárd_GEEU8W.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (507kB)

Absztrakt (kivonat)

AbsztraktA kutatás célja a Magyar lakóingatlan piacra, és szereplőire ható hazai, világ szintű gazdasági, egyéb események miatt bekövetkező változások, reakciók trend és szezonális időszerű bemutatása a múltból származó adatok alapján. Az ingatlan piacon belül a lakóingatlanok száma a legnagyobb, szinte mindenkit érintő lakóingatlanpiac reagál a leggyorsabban minden gazdasági eseményre. A lakóingatlan piacon belül a tulajdonjog és bérleményként történő értékesítések változásait fogom megvizsgálni. A dolgozat fő mondandója a lakóingatlan értékesítés és bérlemény piaccal kapcsolatos adatokban rejlő változási információk, tudás, rejtett és látható összefüggések kinyerése adatvizualizációs módszerekkel történő bemutatása. Az adatvizualizáció során készült ábrákhoz, grafikonokhoz publikus, hiteles kutatásból származó adatok kerülnek felhasználásra. A vizualizált, elemzett adatok megbízható adatforrásból a Központi Statisztika Hivatal általi kutatásából származnak. A felhasznált vizualizációs technikák és adatok származása, tulajdonságai bemutatásra kerülnek a dolgozatban. A már tisztított anomáliáktól, redundanciáktól mentes formában elérhető adatok, kisebb adatszerkezeti adatrendszerezések után kerülnek felhasználásra. Az adatok a KSH által végzett több fajta kutatásból származnak, mely adattáblák kapcsolásai nem lehetséges, mivel se időbeli egyezőség, se közös kulcs nincs az adatok attribútumai között. Az adatok elemzése a Microsoft Power BI szoftverrel készített vonal, terület, oszlop és kör diagrammokból felépülő vizualizációk szöveges kiértékelésével történik. A vizualizációk jól szemléltetik a lakóingatlan bérlemények és a lakóingatlan értékesítések múlt adatok szezonális és trend időbeli változásait. Az adatvizualizációk, és gazdasági befolyásoló tényezők alapján készített elemzések kiértékelését követően, a vizsgálatok eredményeképpen elmondható, hogy a hazai lakóingatlan piac időbeli változásai előre jelezhető lenne a múlt adataiból kinyert következtetések alapján. De a pontos kiszámíthatóság a múlt adatok alapján, nem lehetséges, mivel 2020. év elején egy nem várt világ szintű COVID-19 néven ismert fertőző járvány megbetegedés, -„pandémia”-, a kiszámítható trendeket, előre jelzéseket erősen befolyásolja, ezért a lakóingatlan piac és szereplőire ható jövőbeli események nagy valószínűséggel bekövetkező előre jelzése nem lehetséges a COVID-19 gazdasági és piaci hatásai miatt. De a bizonytalanság ellenére mégis gazdasági következtetés és javaslat készül a gazdasági szereplők reakciója és a lakóingatlan piac változásainak szemszögéből, a lakóingatlanpiac jövőbeli események változásaira, a már kirajzolódni látszódó COVID-19 miatti változó trendek alapján.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr Kovács Endre
Belső
főiskolai docens, Gazdaságinformatika Tanszék, PSZK
Stróberné Ördög Klára
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatállomány(ok), Adatvizualizáció, ábrák, diagram, diagramkészítés, elemzés, szoftver, üzleti intelligencia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:56
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet