Távmunka és az otthoni munkavégzés (home office) lehetőségei, munkaszervezés kihívásai, hatékonyság kérdése. Egy Iskolaszövetkezet távmunkára való átállása és annak hatásai a 2020-ban kialakult vírushelyzet következtében.

Mészáros Tamara (2020) Távmunka és az otthoni munkavégzés (home office) lehetőségei, munkaszervezés kihívásai, hatékonyság kérdése. Egy Iskolaszövetkezet távmunkára való átállása és annak hatásai a 2020-ban kialakult vírushelyzet következtében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Mészáros_Tamara_G6R2G1.pdf] PDF
Szakdolgozat_Mészáros_Tamara_G6R2G1.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (762kB)
[thumbnail of BA_TO_Mészáros_Tamara_G6R2G1.pdf] PDF
BA_TO_Mészáros_Tamara_G6R2G1.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (140kB)

Absztrakt (kivonat)

Azért esett a választásom erre a szakdolgozati témára, mivel az idei évben számtalan új élethelyzettel kellett szembenéznie az emberiségnek, világszerte a márciusban megjelent járványhelyzet következtében. Ennek hatására nemcsak, hogy az emberiség napi rutinja felborult, de a munkakörülmények is teljes mértékben megváltoztak e külsőhatás következtében, amely minél gyorsabb reagálást és cselekedetet követelt annak érdekében, hogy mindenki a lehetőlegnagyobb biztonságban legyen. Úgy gondolom, hogy a téma aktualitását tekintve kutatásom során relatív és hasznos információkat tudhatok meg erről az időszakról a munkáltatói, illetve a munkavállalói oldalról egyaránt. Főként egy olyan cég esetében gondolom ezt érdekesnek, ahol a vírushelyzet előtt mondhatni egyáltalán nem volt jelen az home office-ban történőmunkavégzés, így valószínűsíthetően ebben az esetben még inkább nagy belsőváltozásokat követelt meg a kialakult helyzet. Ezen változásokról, illetve hatásairól szeretnék egy átfogó képet kapni, hogy miként zajlott a távmunkára való átállás folyamata menedzsmenti oldalról és ez személy szerint hogyan érintette a különféle területek munkafolyamatit és azok munkavállalóit. Természetesen a kialakult helyzet személyes megélésére is ki szeretnék térni a dolgozatom során, hiszen ebben a helyzetben az átalakult körülmények is nagy szerepet játszanak a munkavégzésben. Kutatásom során kvalitatív módszertant alkalmaztam, mivel úgy gondoltam, hogy ez a fajta módszertan bizonyul a leginkább hatékonynak e vizsgálat szempontjából. Ebből kifolyólag interjúkat, illetve kérdőívet alkalmaztam, melyeket a szakirodalmak alapján készítettem el. Az interjúkat az Iskolaszövetkezet elnökével, pénzügyi, illetve HR vezetőjével készítettem el, akik részt vettek az átállás folyamatában is. A kérdőívet pedig e-mailon keresztül küldtem ki kitöltésre a munkavállalók számára, amely végül 70%-os kitöltést eredményezett.A szakirodalmakat tekintve úgy gondolom, hogy széles körűbetekintést kaptam e témát illetően, kezdve a társadalomra gyakorolt pozitív hatásoktól, amely a munkába járás csökkenésből, esetlegesen megszűnéséből adódik. Másfelől a munkáltatók számára is számos előnnyel jár a távmunkában való foglalkoztatás, mivel így nem kell fenntartaniuk egy irodát a munkavállalók számára, amely következtében jelentős költségcsökkenést tudnak eredményezni. A munkavállaló számára pedig előnyös, ha egy számára megfelelően, kényelmesen kialakított munkakörnyezetben dolgozhat, emellett a munkába járási időt is meg tudj spórolni vagy esetleg hasznosan tudja eltölteni azt. Másfelől a távmunka lehetőséget ad a munka és a magánélet egyensúlyban tartására is.Kutatásom során is ezeket a tényezőket vizsgáltam meg a mintáim segítségével, majd pedig elemeztem és összehasonlítottam az eredményeket a szakirodalmakban taglaltakkal. Ezt követően pedig a konklúzió levonása következett a vizsgálat eredményeiből, amely akár egy következővizsgálatnak is lehet az előtere. 

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Baross Levente
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Bereczky Klára
Belső
egyetemi adjunktus, Pénzügyi és Gazdálkodási Szaknyelvek Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: home office, otthoni munkavégzés, pandémia, távmunka, vírushelyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:55
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:55

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet